Desery świata – podróż dookoła świata

 

Są pyszne i znane od pokoleń. Zyskały sławę na całym świecie. Dziś podawane są w różnych wersjach, a ich oryginalne przepisy były wielokrotnie modyfikowane. Poznajcie najsłynniejsze desery świata i odkryjcie sekrety ich wyjątkowości, a także egzotyki. Jak się okazuje, nie wszystkie desery muszą być słodkie …! Ogon bobra, owsianka truskawkowa czy deser z węglanem potasu – czego najchętniej skosztujecie?

desery swiata 300x300 Desery świata – podróż dookoła świataAlgieria – w tym afrykańskim państwie najwięcej spotkać można owoców. I taki też jest najpopularniejszy algierski deser, czyli chlada fakla. To owocowa sałatka przygotowana z cytryną i cukrem, serwowana z bitą śmietaną.

W Albanii najpopularniejszym deserem jest kabuni. To nieco ekstremalne  połączenie ryżu, bulionu z baraniny, rodzynek, cynamonu, cukru oraz goździków. Całość smażona jest na maśle i podawana na zimno.

W Kanadzie z kolei za najlepszy deser świata uznaje się tzw. „ogon bobra”. Są to smażone kawałki ciasta, przez co porównywane są do naszych pączków, ale w kształcie są płaskie i szerokie, przez co przypominają ogon bobra ;]

Nazwa duńskiego deseru brzmi nieco, jakby miało się zatkany nos i, jak na język duński przystało, trudno go wymówić. Rød grød med fløde to duńska owsianka truskawkowa, zagęszczona skrobią kukurydzianą i podawana ze śmietaną.

W Niemczech z kolei popularne są tzw. fale Dunaju. To ciastka biszkoptowe śmietanowe i czekoladowe, które po upieczeniu przypominają fale. U nas także popularne.

Gorzki smak galaretki z czarnej trawy to specjał z Indonezji. Przygotowany jest on z łodyg i liści mięty, a dodawany jest do niego węglan potasu.

Na cześć jamajskiego polityka, Aleksandra Bustamante, powstał jeden z deserów Jamajki. Są to twarde cukierki z wiórków kokosowych i cukru.

Desery świata, a pochodzenie

Najpopularniejszym deserem świata jest tiramisu. Nie ma chyba kraju, gdzie nie byłby on podawany – w różnych oczywiście odmianach. Legenda głosi, że jego twórcą był Cosimo III de’ Medici, władca Toskanii. To on zaczął podawać ten deser w czasie posiedzeń rady księstwa. Istnieje jeszcze jedna, popularna w Wenecji teoria, jakoby tiramisu od dawnych czasów było ulubionym przysmakiem dożów. Największą jednak sławę przysmak zyskał podczas II wojny światowej, kiedy włoscy żołnierze otrzymywali go w paczkach przesyłanych od bliskich.

Quindim z Brazylii – to deser świata, który z wyglądu przypomina pączka. Przygotowuje się go z cukru, żółtek i płatków kokosowych. Często dodaje się również masło, a niekiedy białko, mleko, mleczko kokosowe czy ekstrakt waniliowy. Quindim robi się w okrągłej formie do babki (albo w kilku mniejszych) z dziurką w środku i zapieka. Niektóre przepisy mówią, by ciasto zostawić na noc w lodówce.

Historia sufletu, pochodzącego z Francji, sięga XVIII wieku z Francji. Słowo “souffle” oznacza “nadmuchany”, co dobrze oddaje konsystencję i wygląd tego przysmaku. Jest to deser elegancki i uważany za trudny do zrobienia. Suflet przyrządza się z utartych żółtek i ubitej piany z białek z dodatkiem owoców (albo warzyw). Bardzo ważna jest staranność i precyzja w doborze i proporcji składników. Przysmak się zapieka – najczęściej w tzw. kokilkach, czyli wysokich, okrągłych, ceramicznych naczyniach – i podaje na gorąco. Podczas pieczenia jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury. Suflet należy zjeść bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.