Egipska etykieta przy stole, czyli jak jemy egipskie potrawy

 

Witam w krainie faraonów, czyli Egipcie! W tym północnoafrykańskim kraju można przeżyć naprawdę niezapomniane chwile – rejs po Nilu, zwiedzanie „miasta stu bram” czy też odkrycie „Doliny Królów”. Jednak Egipt to nie tylko zabytki, ale także kultura i zwyczaje. Warto się z nimi zapoznać szczególnie, gdybyśmy chcieli nieco więcej zaczerpnąć z tego magicznego kraju – pobyć z mieszkańcami albo popróbować egipskie potrawy.

egispkie potrawy 300x199 Egipska etykieta przy stole, czyli jak jemy egipskie potrawyKuchnia egipska jest mieszanką wielu narodów, dzięki czemu na talerzu znajdziemy wpływy kuchni sudańskiej, libańskiej, tureckiej, a nawet indyjskiej. Mam wrażenie, że nie do końca jest to doceniana kuchnia przez polskich turystów, ale może to wynikać z tego, że egipskie potrawy są dosyć mało popularne w naszym kraju.

O zachowaniu przy egipskim stole

Jeśli będziecie mieć kiedyś okazję zasiadać przy wspólnym stole z Egipcjanami to musicie pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, jak na kraje islamskie przystało, należy mieć zasłonięte nogi – w szczególności dotyczy to kobiet. Wobec czego szorty i krótkie spódniczki, mimo upału, nie wchodzą w grę. Noszenie takiego ubrania stanowi obrazę dla ucztujących.
A teraz coś dla Panów – ponieważ społeczeństwo jest typowo patriarchalne, nie wolno spoglądać dłużej na kobiety egipskie ani tym bardziej je dotykać. Co za tym idzie, spożywając egipskie potrawy mężczyźni zasiadają po innej stronie stołu niż Egipcjanki. Tak samo jest w przypadku Waszych partnerek – w obecności tubylców nie powinniście okazywać zbyt wiele czułości.

 

Egipskie potrawy – z czym, co się je?

Ponieważ Egipt to kraj islamski nie skosztujecie w nim wieprzowiny. Jednak duże ilości drobiu oraz wołowiny zapewne zrekompensują jej brak, szczególnie osobom ceniącym sobie posiłki typowo mięsne. Potrawy egipskie to przede wszystkim bogata mieszanka ziół i przypraw, a najpopularniejsze z nich to kolendra, goździki, kminek, szafran czy kardamon. W dużej mierze potrawy są grillowane, wobec czego charakteryzują się niewielką ilością tłuszczu. Biorąc pod uwagę temperaturę i klimat brak tłuszczy jest chyba nawet wskazany;)

W Egipcie główny posiłek spożywa się po południu. Każdy praktycznie posiłek zaczyna się od przekąsek – są to przede wszystkim marynowane warzywa. Następnie podawana jest zupa – najpopularniejszą egipską zupą jest ads (gęsta zupa fasolowa) oraz isan asfur (kształtem przypomina ptasie języczki – stąd jej nazwa; jest to zupa na wołowinie podawana z cienkim makaronem). Egipcjanie nie wyobrażają sobie egipskich potraw bez mięsa, wobec czego danie główne to przede wszystkim mięsa serwowane w towarzystwie warzyw. Podczas posiłku na stole nie znajdziecie ani jednej butelki alkoholu, bowiem w całym kraju panuje zakaz jego spożywania (ze względu na wyznania religijne). Jednak potrawy egipskie najlepiej smakują w towarzystwie herbaty, kawy, a przede wszystkim soków ze świeżo wyciśniętych owoców.

Znając podstawowe etykiety zachowania przy stole (i nie tylko) będziecie mogli bez stresu smakować egipskich potraw, nie myśląc o tym, w którym momencie popełnicie „faux pas” kulturowe. Warto też pamiętać o podstawowych zwrotach grzecznościowych, jak „hani’an”, czyli nasze „smacznego” czy też „szokran” oznaczające „dziękuję”.

Salam alejkum! 😉

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Egipska etykieta przy stole, czyli jak jemy egipskie potrawy

  1. Pingback: Kultura brazylijska – jak zachować się przy brazylijskim stole?

  2. Pingback: Niezdrowe połączenia, sprawdź, jakie produkty nie idą ze sobą w parze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.