Foodpairing – stare smaki w nowej odsłonie

 

Niejednokrotnie nie mam pomysłu, co zrobić sobie do jedzenia. Z drugiej strony mam ochotę zjeść coś oryginalnego i niespotykanego, a jednocześnie prostego. Wbrew pozorom jest to sztuka! I taką sztukę znalazłam – foodpairing. Jest to metoda łączenia smaków na podstawie doboru składników o podobnych cechach albo wręcz przeciwnych, które wzajemnie się uzupełniają. Brzmi obiecująco!

Foodpairing nie jest czymś, co może i umie robić każdy. Wbrew pozorom jest to sztuka, którą zajmują się prawdziwi pasjonaci i znawcy kuchni. Bowiem czy każdy zna odpowiednie komponenty poszczególnychfoodpairing 1 300x208 Foodpairing – stare smaki w nowej odsłonie składników i umie dobrać ich cechy wspólne? I w ogóle, co to są te cechy wspólne? Warto trochę się podszkolić w tym temacie 😉

Foodpairing – na czym tak naprawdę polega?

Foodpairing to bardzo świeża sprawa – jest to dosyć rewolucyjny sposób doskonalenia znanych potraw i tworzenia nowych połączeń smakowych. Niekiedy łączenia smaków są dosyć oryginalne i na pierwszy rzut oka, wydają się dziwne. Foodpairing uprawiają przede wszystkim kulinarni amatorzy i znawcy kulinarni. Jest to także pewnego rodzaju nauka, która tłumaczy, dlaczego pewne połączenia smaków się sprawdzają. Wynika z niej, że aromat składników decyduje o tym, że te na pozór nie pasujące do siebie składniki, mogą tworzyć doskonałe powiązania.

Kilka przykładów foodpairingu

Niektóre połączenia mogą zaskakiwać, ale warto spróbować ich w domu 🙂

  • Mandarynki z tymiankiem
  • Ogórek zielony z truskawką
  • Czekolada i chilli – znane już połączenie
  • Banan i pietruszka
  • Groch z morelą
  • Marakuja albo kiwi z ostrygami
  • Kawa i czosnek

Foodpairing poszerza właściwości i możliwości przede wszystkim kuchni molekularnej, jak i tej bardziej wykwintnej. Dzięki tej metodzie łatwiej jest także dobrać wino do potraw – sztuka tworzenia połączeń na podstawie zapachu.  Foodpairing tak naprawdę zależy od naszej wyobraźni i kreatywności. A więc otwórzmy się na nowe smaki i sami stwórzmy coś nowego! 😉

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Foodpairing – stare smaki w nowej odsłonie

  1. Pingback: Kuchnia tajska – konglomerat urozmaiconych smaków oraz przypraw

Leave a Reply

Your email address will not be published.