Historia czekolady – słodki aspekt smaków świata

 

Zna ją każdy, a niejeden oddałby za nią wszystko. Ceniona od tysięcy lat, stale jest nieodzownym elementem naszego życia. Historia czekolady – bo o czekoladzie będzie mowa- jest tak samo fascynująca, jak jej smak. Pożądana przez największych dyktatorów oraz władców, niejednokrotnie była źródłem dochodu i przedmiotem handlu. Zobacz, jak wpłynęła na rozwój naszej cywilizacji!

czekolada 300x226 Historia czekolady – słodki aspekt smaków świataCzekolada a ludy świata

Historia czekolady sięga 4 tysięcy lat temu, kiedy to ludy Ameryki odkryły rośliny kakaowca. Następnie jej historia przebiega przez kulturę Majów oraz Azteków, później Starego Kontynentu, sięgając dalej do Anglii, Belgii, Szwajcarii, a następnie ruszyła dalej na Wschód.

Wszystko zaczęło się dawno, dawno temu w Ameryce, za czasów pradawnych ludów Ameryki. Wszelkie legendy i mity zostały przekazane dalej, aż przejęte zostały przez Azteków, Majów i inne ludy o wysokiej cywilizacji. Historia czekolady sięga aż tam, bowiem czekolada nie tylko została wówczas odkryta, ale uznawana była za dar od bogów, a dokładniej od boga Quetzacoatl. Stąd też czekolada uznawana była za produkt dla wybranych – tak głosiły legendy. Ziarna kakaowca były mielone i przyrządzane z wodą, chili oraz kukurydzą. Ów „gorzki napój” spożywany był przez ludzi o najwyższej randze społecznej oraz zasłużonych. Czekolada była tak ceniona, że Aztekowie używali jej jako waluty!

Do Europy czekolada trafiła za sprawą Hernana Corteza, konkwistadora z XVI w. W czekoladzie, a dokładniej w napoju z kakaowca widział ogromny potencjał handlowy. Do jego uprawy wykorzystywano oczywiście niewolników, bo kogo by innego … Ja ci umierali zaczęto sprowadzać nowych z Afryki. Jednak oryginalna receptura, wynaleziona przez Azteków, nie smakowała “burżujom”. Ale od czego jest wanilia i cukier! I tak powstał napój arystokratów, zwany „chocoladlą”.

Czekolada –> rozpusta i grzech?!

Wiadomo, co smaczne, miłe i zmysłowe, staje się złem albo przynajmniej zaczyna budzić wiele kontrowersji. Dlatego też cała sprawa z czekoladą trafiła do Watykanu! Może nie tyle, że czekolada pobudza zmysły, ale że podczas nudnych mszy hiszpańskie damy popijały ostentacyjnie „pogańskie trunki”. Sam jednak hiszpański kapłan, który tak był tym zgorszony, jak na ironię, został otruty właśnie czekoladą ;). Papież Pius V zalegalizował picie czekolady w piątki i święta.

Tajniki płynnego skarby pilnie strzeżone były przez Hiszpanów. Dopiero za sprawą Anny Austriaczki, córki króla hiszpańskiego, która poślubiła Ludwika XIII, czekolada stała się popularna we Francji. Podobno sam Casanova kusił swe kochanki szampanem oraz czekolada, a Madame du Barry, słynna francuska nimfomanka, karmiła ją swoich kochanków, by nadać im odpowiedniego tempa;)

Należy podkreślić, że czekolada w formie, jaką znamy powstała dopiero w czasach maszyny parowej. Wcześniej był to płynny napój, który spożywany był jedynie przez najbogatsze sfery. Natomiast, w wyniku rozwoju przemysłowego, gdy ruszyły pierwsze maszyny parowe, czekoladą mogli delektować się wszyscy!

Szwajcaria, Belgia, Anglia…

Francuzom tak smakował słodki przysmak, że otworzyli pierwszą pijalnię czekolady w … Londynie. Historia czekolady rusza więc na północ! Kolejne pijalnie otwierają się w Szwajcarii, Niemczech, Belgii, Austrii i Holandii. Dalszy proces dotyczy już ulepszania samego kakao i wyrabiania czekolady. Zaczęto oddzielać masło kakaowe od reszty, by wszystko było mniej tłuste. Następnie Joseph Fry stworzył pierwszą tabliczkę, a Daniel Peter wpadł na pomysł dodania skondensowanego mleka Henriego Nestlé, przez co uzyskał popularną do dziś czekoladę mleczną.

Dzisiaj trudno sobie wyobrazić życie bez czekolady. Nie tylko samej w sobie, ale jako dodatku. Warto pamiętać, że dobra czekolada nie jest tucząca, a wręcz jest wskazana dla osób o małej ilości magnezu. Dobra jest na wzmocnienie, skórę, odporność i zawiera mnóstwo endorfin! Dzięki czekoladzie jesteśmy po prostu szczęśliwi!:)

 

Bookmark the permalink.

2 Responses to Historia czekolady – słodki aspekt smaków świata

  1. Pingback: Japońskie słodycze - Odkrywca smaków poznaje nowe oblicze Japonii

  2. Pingback: Foodpairing – sztuka łączenia potraw i nadania im smaku

Leave a Reply

Your email address will not be published.