Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka

 

Ziemniak – ta niepozorna bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Był on niejednokrotnie powodem politycznych i gospodarczych nieporozumień. Podobnie jak sól, był owocem pożądania niejednego kraju na świecie. Obecnie niewątpliwie zdominował globalny rynek. Jednak historia ziemniaka nie zawsze była tak kolorowa. Poznaj dzieje jednego z najistotniejszych warzyw.

historia ziemniaka 300x199 Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka Inkowie ziemniaki znali od wieków, a do Europy trafiły w XVI wieku jednak początkowo nie wzbudziły one większego entuzjazmu. Smak ich był niecodzienny, a niejednokrotnie mówiono, że roślina ta powoduje liczne diabelskie choroby. Jednak, gdy nastał wielki głód, który pustoszył północną Europę w XVIII wieku, to właśnie on uratował część populacji.

Historia ziemniaka na przełomie wieków

Po tym, jak hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili ziemniaki do Europy, początkowo miały one stanowić przekąskę dla strudzonych żeglarzy. Ponieważ nie cieszyły się one zbytnią popularnością, zaczęto je stosować, jako rośliny ozdobne. Historia ziemniaka nie mogłaby się odbyć bez Irlandii, gdzie trafił on tam i został szybko przyjęty, jako roślina jadalna dla ubogich. Dzisiaj kuchnię irlandzką trudno sobie wyobrazić bez tego warzywa.

Ziemniak trafił także do Francji, gdzie niejaki francuski farmaceuta Antoine Parmentier, odkrył, że ziemniak jest cennym składnikiem żywieniowym. Król Ludwik XVI i Maria Antonina również niezwykle silnie promowali ziemniaki, a Maria Antonina zleciła ich uprawę w ogrodach Wersalu.

W rolnictwie ziemniaki mogły być uprawiane przez chłopstwo na małych poletkach, a duże tereny były przeznaczone jedynie pod uprawę zbóż. Wszystko zmieniło się w XVIII wieku, gdy północną Europę opustoszył wielki głód. Ziemniaki bowiem okazały się odporne na niskie temperatury, więc zaczęto je intensywniej uprawiać. Polityka rolna zmieniła się na korzyść upraw ziemniaczanych, przyczynił się do tego czas wielkiego głodu, który w XVIII wieku pustoszył północną Europę. Ziemniaki okazały się odporne na chłodniejsze temperatury, więc można było je zacząć intensywniej uprawiać.

W Polsce historia ziemniaka sięga czasów Jana III Sobieskiego, który sprowadził je do kraju. Bulwy ziemniaczane stały się popularne dopiero w wieku XVIII, wtedy też zaczęto uprawiać je na szerszą skalę. Były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszyły się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Od tamtej pory Polska to kraj ziemniaków, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, które przyjęły się także w krajach sąsiednich, czy kluski i baby ziemniaczane nadal pojawiają się w codziennym menu w polskich domach.

Ziemniaki w kuchni regionalnej

W wielu kuchniach świata ziemniaki stanowią jedne z ważniejszych składników potraw. Na przykład Hiszpanie przyrządzają słynne patats bravas czy tortillę ziemniaczaną. W Belgii najpopularniejsze są frytki, które podbiły cały świat. Francuzi mają zapiekankę ziemniaczaną Dauphinoise, Irlandczycy colcannon – ziemniaczane puree z kapustą.

Najlepiej jednak ziemniaki smakują saute z koperkiem szczególnie, gdy są młode! Pyychota!! Ja je uwielbiam podsmażone z kiełbaską, posypane koperkiem i do tego kefir! Mniaaam! 🙂

 

Bookmark the permalink.

One Response to Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka

  1. Pingback: Kuchnia polska oczami zagranicznych turystów. Co lubią najbardziej?

Leave a Reply

Your email address will not be published.