Japońskie słodycze – kuchnia japońska w nowej odsłonie

 

Kuchnia japońska to nie tylko znane na całym świecie sushi, ale także japońskie słodycze z kilkusetletnią tradycją. Sztuka cukiernicza Kraju Kwitnącej Wiśni jest kształtowana od wieków. Ciasteczka ryżowe, kuleczki ryżowe, specjalne łakocie serwowane podczas ceremonii herbacianej, najmodniejsze tajskie desery oraz inne specjały – odkrywca smaków poznaje nowe doznania!

japonskie slodycze 300x225 Japońskie słodycze – kuchnia japońska w nowej odsłonieJapońskie słodycze – tradycja zawarta w słodkich specjałach

W Polsce japońskie słodycze nie są za bardzo popularne, tak naprawdę można je spotkać w niewielu japońskich restauracjach. Przede wszystkim ze względu na to, że są dosyć drogie. Jedna, patrząc na wyjątkowość smaku japońskiego sushi, warto zwrócić uwagę, co jeszcze ma do zaoferowania Kraina Kwitnącej Wiśni.

W sklepach internetowych spotkać można paczkowane krakersy ryżowe, chrupki ryżowe z orzechami arachidowymi czy prażony zielony groszek oblany sosem wasabi. Jednak nie są typowe japońskie słodycze owiane tajemnicą i wiekową tradycją. Jednym z najpopularniejszych słodkich specjałów jest yokan. Jest to pewnego rodzaju galaretka koloru zielonego, przygotowana z pasty z czerwonej fasoli, cukru i żelu agarowego. Sprzedawana jest w blokach albo kostkach, natomiast formą podania są plastry. Do wykonania tego japońskiego specjału można wykorzystać zieloną japońską herbatę matcha, która jest typową herbatą używaną w ceremonii picia herbaty.

Innym bardzo wyjątkowym smakiem jest Uirō. Jest to słodkie ciasto wykonane na parze z mąki ryżowej oraz cukru. W jego smaku można wyczuć fasolę Azuki (zwaną czerwoną soją), truskawki, smak zielonej herbaty (matcha), a nawet kasztany. Podobne w smaku jest mochi – japoński ryżowy placek. To tradycyjny przysmak zjadany podczas japońskiego Nowego Roku. Podobne przekąski zjada się na Hawajach, Tajwanie i Korei Południowej.

Najmodniejsze japońskie słodycze

Jak można zauważyć, większość najpopularniejszych deserów składa się z ryżu – jak na Japonię przystało 😉 Są one serwowane podczas różnorodnych wydarzeń i ceremonii, ale także na co dzień. Jednak co tak naprawdę uwielbiają Japończycy?

Moda na japońskie słodycze uderzy także do Europy, podobnie jak znane już wytrawne japońskie dania. Słodycze japońskie są dla mnie bardzo interesujące z tego względu, że są proste w formie, w wykonaniu, a jednocześnie niezmiernie oryginalne. Ich skład jest również podobny, ale smakują jednak odmiennie i w innych okolicznościach są spożywane.Kurunan jest według mnie jednym z najciekawszych japońskich słodkości. W wyglądzie nie jest niczym wyjątkowe – przypomina po prostu kostki cukru. Jednak jego galaretowana konsystencja jest dla mnie czymś ciekawym. Składa się z mąki ryżowej, cukru, japońskiego yam, wody oraz pasty z czerwonej fasoli.

W Japonii tak naprawdę większość słodkości przygotowywana jest w kontekście tradycji picia herbaty – stąd też japońskich słodyczy spotkać można podczas owych ceremonii. Zwane są one wagashi. Jednak Japończycy przygotowują je również w dni codzienne – na spotkania ze znajomymi czy zaproszenie na rodzinny obiad.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Japońskie słodycze – kuchnia japońska w nowej odsłonie

  1. Pingback: Tak samo, jak czekolada może być fascynująca historia czekolady.

  2. Pingback: Poznaj, jak smakuje prawdziwe jedzenie w Japonii! Odkryj nowe smaki!

Leave a Reply

Your email address will not be published.