Japońskie sushi – tradycja zawarta w kuchni Wschodu

 

Sushi to najbardziej charakterystyczna potrawa Japonii. Można je jeść w rozmaitych kompozycjach i smakach, ale głównymi składnikami zostają: ryż, surowe owoce morza, warzywa czy owoce. Japońskie sushi w Polsce stało się bardzo popularne, przede wszystkim ze względu na coraz większą liczbę japońskich restauracji. Warto więc zobaczyć, jak powinno się jeść tradycyjne sushi i jakich zasad się trzymać.

japonskie sushi Japońskie sushi – tradycja zawarta w kuchni WschoduJapońskie sushi – historia i pochodzenia

Chiński znak sushi oznacza „ryż razem z rybami”, czyli tak, jak jest ono obecnie podawane. Jednak japońskie sushi nie od razu stanowiło formę pożywienia. Na początku sushi było sposobem przechowywania świeżo złowionych ryb, aby zachowała się ich świeżość i smak – ryby, chowane do drewnianych beczek, przekładane były ryżem oraz bryłami soli, aby mogły się zakonserwować i dłużej wytrzymać. Któregoś razu spróbowano ich smaku i okazało się, że jest to bardzo dobry sposób na przyrządzenie ryby, a nie tylko na jej konserwację. Pierwotną formą sushi stała się nigiri sushi – ryż z rybą lub owocami morza. Inną, bardzo popularną formą sushi, jest maki sushi – ryż z różnymi dodatkami zawijany w wodorosty nori. Obecnie jest wiele odmian, smaków i kompozycji japońskiego sushi, a wszystko zależy od smaków i gustów jego smakoszy.

Sposoby przyrządzania sushi– japońskie sushi w kilku odsłonach

Japońskie sushi to tak naprawdę sposób podawania specjalnie przygotowanego ryżu, do którego dokładane są rozmaite dodatki. Sam ryż musi być bardzo dobrze wypłukany, a następnie trzyma się około pół godziny w wodzie. Dopiero wtedy można zacząć go gotować, co powinno trwać dokładnie 17 minut. O świeżości pozostałych składników nie można mieć żadnych wątpliwości. Jak ryż jest ugotowany i przestudzony można do woli komponować dodatki.

Sushi powinno się jeść rękoma, a nie tak, jak jest to stosowane w lokalach europejskich, pałeczkami. W restauracji albo domu niedozwolone jest, by zostawić nadgryzione sushi, gdyż uznawane jest to jako brak szacunku wobec gospodarza. Sushi japońskie najlepiej popijać zieloną herbatą, która nie ma dominującego smaku, a jednocześnie oczyszcza kubki smakowe, podobnie jak kawałek imbiru, który spożywa się między daniami. W typowo japońskiej restauracji potrawy japońskie przygotowywane są bezpośrednio przy kliencie. Sami kucharze ubrani są w białe kimona, co symbolizuje buddyjską zasadę czystości. Dodatkowo, powinno się nawiązać kontakt wzrokowy z kelnerem, co związane jest z kolei z tradycyjnym japońskim ukłonem.

Dobrą wskazówką jest też zwrócenie uwagi na kolor talerza, na którym znajduje się sushi – im ciemniejszy kolor, tym potrawa jest bardziej wyrafinowana, a co za tym idzie, droższa.

W samej Japonii, jak i japońskich potrawach, zauważyć można harmonię, spokój oraz delikatność. Japończycy, jako naród, są społeczeństwem miłym, uprzejmym, gdzie najważniejszą wartością jest szacunek, ale jednocześnie zdystansowanym. Takie też cechy zauważyć można w ich kuchni, gdzie potrawy słyną ze świeżości i subtelności smaków.

 

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.