Kuchnia czeska – jaka ona jest naprawdę?

 

Uwielbiam Czechy, język czeski i wszystko, co czeskie! Mam ogromny sentyment do tego kraju, a kuchnia czeska jest jedną z moich ulubionych kuchni – przede wszystkim dlatego, że jest konkretna. Żadne „tititi”, jak w burżuazyjnej Francji, tylko swojskie i dobre jedzenie – knedliky, gulasz i pyszne czeskie piwo – to jest to! Jako odkrywca smaków przedstawiam Czechy.

kuchnia czeska 200x300 Kuchnia czeska   jaka ona jest naprawdę?Kuchnia czeska – smak w każdym kawałku!

Dania mięsne, ziemniaczane, z dodatkiem śmietany oraz mąki sprawiają, że kuchnia czeska nie jest najlżejszą kuchnią świata, ale dzięki temu jest ona nam tak bardzo bliska. Nigdy nie zapomnę, jak pierwszy raz spróbowałam tradycyjnego czeskiego sosu gulaszowego z knedliczkami, kleksem śmietany i dwoma pampuchami, a wszystko popijane ciemnym piwem. Do tego klimat czeskiej knajpki, gdzieś na uboczu centrum miasta, jeszcze bardziej przybliżyło czeski klimat – brak turystów jest dużym plusem.

Innego dnia z kolei zachwycałam się smakiem czeskiej zupy gulaszowej z wołowiną i ziemniakami – nigdy nie jadłam lepszej, choć już kilkakrotnie próbowałam zrobić ją później w domu. Do tego oczywiście czeskie piwo 😛 Inną czeską potrawą, a raczej przekąską, w której jestem po uszy zakochana, to praska szynka – przygotowywana według specjalnych receptur, ściśle strzeżonych przez kucharzy. Jadłam ją z chlebem na rynku w Pradze i przyznam, że wzbudzałam dosyć duże zainteresowanie jako kobieta jedząca wielką pajdę chleba z szynką 😉 Ale kalorie w tym momencie nie miały żadnego znaczenia!

Kuchnia czeska – kilka zdań o czeskiej tradycji

Czeskiej kuchni smakować można w różnych lokalach – wykwintnych restauracjach, przydrożnych pubach czy lokalnych knajpach w bocznych uliczkach miast. Gdziekolwiek byśmy smakowali czeskich dań, będą one wyjątkowe, ale przy jedzeniu ważny jest także klimat, a taki, moim zdaniem, najlepszy jest w czeskich lokalnych barach. Czesi są bardzo gościnni i otwarci dla przybyszów, dzięki czemu bariery językowe nie stanowią problemów w komunikowaniu się.

Po obfitym posiłku najlepszy jest becherovka ziołowy likier wspomagający trawienie. W niektórych restauracjach, zamawiając zupę, należy zaznaczyć, że chce się tepla, czyli gorącą zupę, bowiem w zwyczaju podawane są zimne albo chłodne. Sprytnym zabiegiem kelnerów jest podawanie przystawek, które przez wielu klientów wydają się darmowym poczęstunkiem, a na końcu okazuje się, że smakując solonego paluszka trzeba za niego zapłacić. Ale takie rzeczy zdarzają się rzadko. Będąc w Czechach nie spotkałam się z niesympatycznym podejściem czy niemiłą obsługą.

Bez wątpienia można powiedzieć, że kuchnia czeska jest pełna rodzinnej atmosfery, przyjaznej gospody i dobrego towarzystwa. Dzięki temu też czeskie potrawy smakują jeszcze lepiej!

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kuchnia czeska – jaka ona jest naprawdę?

  1. Pingback: Odkrywcasmakow.plKuchnia irlandzka – magiczny smak i klimat tajemniczej Zielonej Wyspy

Leave a Reply

Your email address will not be published.