Kuchnia irlandzka – jak smakuje Zielona Wyspa?

 

Irlandia, zwana inaczej „Zieloną Wyspą” kojarzy mi się z pewnego rodzaju mistyczną krainą, pełną zielonych łąk, pasących się owiec, morskich brzegów i tajemniczych plaż. To wszystko ma w sobie pewien sekret, magię, a przebywanie tam sprawia, że można czuć się, jakby było się na drugim końcu świata. Klimat taki można też wyczuć na irlandzkim talerzu.

kuchnia irlandzka 300x200 Kuchnia irlandzka – jak smakuje Zielona Wyspa?Kuchnia irlandzka – natura przede wszystkim!

Irlandczycy słyną z zamiłowania do natury, przez co dania są proste, ale przyrządzone z wysoko jakościowo produktów pochodzących z danego regionu kraju. Ponieważ cenią oni regionalizm, do tej pory bardzo poważanymi zawodami jest praca rolnika oraz rybaka, od których kupowanych jest większość produktów. Stąd też na talerzu pojawiają się głównie ryby, owoce morza oraz warzywa tj. marchew, seler i oczywiście ziemniaki. Nie może także zabraknąć mięsa, które spożywane jest w znacznej ilości w porównaniu z innymi produktami – jest to przede wszystkim baranina oraz wołowina.

Kilka specjałów kuchni irlandzkiej

Kuchnia irlandzka, jak można zauważyć, dużo czerpie ze środowiska wiejskiego, przez co w większości potraw dominuje mięso oraz ziemniaki. Warto popróbować ich wszystkich, bowiem każda z potraw ma wyjątkowy smak, a niekiedy ciekawe połączenia tworzą bardzo oryginalne dania.

Drisheen

Zacznę może od nieco odważnej, ale bardzo interesującej potrawy. Drisheen bliska jest naszej polskiej kaszance, z tą różnicą, że jest zrobiona z owczej krwi. Podawana jest na ogół z flaczkami. Ze względu na specyficzny smak jest to wersja dla osób ceniących sobie nowe kulinarne doświadczenia.

Champ

Jestem wielbicielką tego smaku! Champ to nic innego, jak puree ziemniaczane, które ubijane jest z posiekaną cebulą, a na wierzchu nakłada się porządną porcję świeżego irlandzkiego masła. A do tego kapusta. No pycha! Wspaniały dodatek do mięs! Jak u nas w Polsce 🙂

Korzenna wołowina

Jest to bardzo wyjątkowa potrawa, a co ciekawe nigdy nie smakuje tak samo! Przygotowana jest z chudego mięsa, które pochodzi z tylnych nóg krowich. Co ciekawe, mięso to nie jest marynowane w domach, tylko doprawiane przez rzeźników – a każdy z nich ma inną recepturę przyrządzania tego irlandzkiego dania. Stąd jego smak jest za każdym razem inny. Podstawowymi przyprawami jest ziele angielskie, sól, pieprz oraz jałowiec. Podawane jest z sosem beszamelowym doprawionym gałką muszkatołową oraz pietruszką.

Kuchnia irlandzka – ciekawe połączenia smaków

Dania irlandzkie, prócz prostej formy, przybierają także dosyć oryginalne kompozycje, dzięki czemu potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika kulinarnych degustacji. Na przykład Irlandczycy lubią bagietki posmarowane świeżym masłem i wypełnione słonymi chipsami albo zjeść słodkie ciasto z kminkiem. Jednym z popularniejszych dań jest rosół gotowany na baraniej głowie, a także kanapka szynką i … sałatką ziemniaczaną.

Pomimo że kuchnia irlandzka od dawna kształtowana jest przez wpływy Francji oraz Stanów Zjednoczonych, posiada swój wyjątkowy klimat, dla którego warto nieraz przyjechać na ucztę do Irlandii!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.