Kuchnia karaibska – jaka ona jest?

 

Karaiby … jedno z moich podróżnych marzeń! Błękit wody zlewającej się z niebem, biały, puszysty piasek, hamak między palmami, gdzie Słońce lekko mnie muska i letnia bryza znad oceanu … Takie jest moje wakacyjne marzenie! Można powiedzieć, że wszędzie tak można, ale Karaiby to nie tylko przepiękne widoki, ale także kuchnia. Bowiem kuchnia karaibska jest wyjątkowo wspaniała!

kuchnia karaibska1 300x225 Kuchnia karaibska – jaka ona jest? Kuchnia karaibska – kolory na talerzu!

Kuchnia karaibska to mieszanka kuchni europejskiej, afrykańskiej, a także azjatyckiej. Widoczne to jest praktycznie w każdej potrawie. W kuchni karaibskiej częstym składnikiem potraw jest maniok – wywodzący się prosto z Afryki, ryż – główny składnik potraw kuchni Wschodu, bataty, a także liczne owoce morza, warzywa strączkowe oraz owoce. W tych ostatnich najpopularniejsze są banany. Jeśli chodzi o mięsa to najczęściej wykorzystuje się kurczaki oraz wieprzowinę. Bardzo charakterystyczne dla kuchni karaibskiej jest mleczko kokosowe, które często dodawane jest do owoców morza oraz mięs. Zresztą, mleczko kokosowe kojarzy mi się z wieloma egzotycznymi kuchniami. Jeśli chodzi o przyprawy to najczęściej używane jest chilli, imbir oraz gałka muszkatołowa. Wielość wpływów z różnych stron świata, rozmaitość i różnorodność składników oraz smaków sprawia, że kuchnia karaibska jest tak wielobarwna!

Kuchnia karaibska dla początkujących

Wyspy Karaibskie to ponad 7000 wysp! Najbardziej popularne to: Kuba, Dominikana, Portoryko (pozdrawiam film Dziennik zakrapiany rumem! 🙂 ), Jamajka, Haiti czy Bahamy. Sama kuchnia karaibska kojarzy się ze smakami ostrości, słodkości i świeżością składników. Jednak jest ona nieco bardziej skomplikowana z tego względu, że na każdej wyspie panuje inna kuchnia i dominują inne smaki. Jednak od czego zacząć rozpoczynając swoją karaibską przygodę? Podstawą kuchni karaibskiej są ryby, mleczko kokosowe, banany, ryż, a do tego szeroka oferta przypraw, głównie kolendry i chilli. Ogólnie jeśli chodzi o wykonanie potraw karaibskich w domu to czasem bywa problem z dostępnością składników. Jednak od tego są sklepy ze smakami świata. Nie są one za bardzo tanie, ale czasem warto wydać trochę, aby po prostu samemu przekonać się, jak smakuje dana kuchnia świata. Puree z zielonych bananów, curry z kozy, keshi yena – pieczony ser faszerowany serwowany z gulaszem wołowym albo zupa kukurydziana – to tylko kilka potraw kuchnia karaibskiej.

Jednak kuchnia karaibska to nie tylko same dania, ale także smaczne drinki! 🙂 Nie każdy wie, że właśnie z Karaibów wywodzą się takie trunki, jak mohito, malibu, curacao czy pina colada. Większość trunków alkoholowych przygotowywana jest na bazie rumu i soków owocowych, których w Karaibach nie mało 😉 A kto się nie skusi na koktajle i likiery? Także, nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni, by poczuć prawdziwy karaibski klimat! Jednak każdemu życzę (i sobie również), by mógł na własnej skórze poznać wyjątkowość tajemniczych wysp. Zawsze jednak można pomarzyć i stworzyć Karaiby we własnym domu!

 

Bookmark the permalink.

4 Responses to Kuchnia karaibska – jaka ona jest?

  1. Pingback: Kuchnia kenijska - odkryj smaki Afryki - Odkrywcasmakow.pl

  2. Pingback: Sosy świata – niech Cię porwie ich wyjątkowy smak!

  3. Pingback: Trendy na talerzu – co lubimy jeść i w jakiej formie?

  4. Pingback: Dieta śródziemnomorska - poznaj jej sekret na blogu Odkrywca Smaków!

Leave a Reply

Your email address will not be published.