Kuchnia kenijska – odkryj smaki Afryki!

 

Kuchnię kenijską trudno jednoznacznie opisać – jest połączeniem smaków afrykańskich, indyjskich oraz wpływów europejskich. Najeść się mogą zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie – potrawy przyrządzane są zarówno z warzyw, jak i mięs (głównie baraniny, wołowiny i koziego mięsa). Kuchnia ta zachwyca niejednego podróżnika, imponuje swą delikatnością i wyrazistością smaków, a potrawy są proste, a jednocześnie tak różne… Nic tylko poznawać jej nowe smaki!

kenya Kuchnia kenijska – odkryj smaki Afryki!Bogate smaki, tradycja, oryginalność – kuchnia kenijska w kilku słowach

Kenia to kraj, gdzie mieszkańcy odżywiają się zdrowo, ich potrawy są pełne wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, co w sumie nie dziwi, bo kuchnia kenijska jest pełna świeżych owoców i warzyw. Spotkać tu można rozmaite owoce, tj. truskawki, banany, awokado, papaje oraz egzotyczne passiflory. Podstawą kuchni kenijskiej są warzywa strączkowe, słodkie ziemniaki, marchew oraz kukurydza. Smak dodają również orzechy ziemne, ryż oraz dania mączne. Jeśli macie potrzebę posmakowania oryginalnych dań, możecie skusić się na potrawy z mięsa antylopy, strusia, zebry czy też krokodyla. Tradycyjną kuchnię kenijską napotkać można szczególnie we wschodniej części kraju, gdzie zachowane zostały zwyczaje jedzenia potraw samodzielnie złowionych lub upolowanych.

Potrawy kenijskie w kilku odsłonach

Jedną z najpowszechniejszych kenijskich potraw jest Ugali – tradycyjne danie kenijskie w formie klusek, przyrządzone z płatków kukurydzianych. Podawane jest na ogół z sosem warzywnym, kukurydzą, marchewką albo z kawałkami pędów roślin. Ze względu na proste wykonanie, jest to najpopularniejsze danie kuchni kenijskiej, które wywodzi się z Ugandy.

Bardzo ciekawą i niezwykle zdrową potrawą jest Matoke, które wyglądem przypominają nasze tłuczone ziemniaki. Jednak w rzeczywistości są to nieco tłuczone zielone banany, które służyć mogą jako przystawka albo dodatek do innych dań.

Kuchnia kenijska jest bardzo prosta, więc nie warto szukać nowatorskich technik przygotowywania – cała jej wartość tkwi w samych produktach dojrzewających w Słońcu, pochodzących z dobrze użyźnianej ziemi. Z przekonaniem mogę powiedzieć, że kuchnia kenijska to kwintesencja naturalności i dobrego smaku!

Tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kuchnia kenijska – odkryj smaki Afryki!

  1. Pingback: Kultura brazylijska – jak zachować się przy brazylijskim stole?

  2. Pingback: Wielka Brytania od kuchni! Zapoznaj się z najciekawszymi smakami!

  3. Pingback: Kuchnia karaibska - poznaj jej prawdziwe oblicze na Odkrywca smakow.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published.