Kuchnia polska w obiektywie obcokrajowców

 

Za granicą kojarzeni jesteśmy z gościnnością, życzliwością, dobrym, acz tłustym jedzeniem, piciem wódki, a także marudzeniem i narzekaniem na wszystko. Te ostatnie mało mają wspólnego z polską kuchnią, aczkolwiek niestety jest to nasza nieodłączna cecha narodowa. Jesteśmy miłośnikami dobrego jedzenia, nie potrafimy żyć bez gęstych sosów, mięs, zup ani potraw mącznych. Teraz zastanówmy się, co urzeka w kuchni polskiej turystów przybywających z zagranicy. Niektóre przysmaki zadziwiają niejednego obcokrajowce!

kuchnia polska 300x199 Kuchnia polska w obiektywie obcokrajowcówSzok na polskim talerzu

Flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona – niektóre potrawy wzbudzają wiele kontrowersji wśród obcokrajowców. Jedną z takich potraw jest bigos – połączenie rozmaitych smaków plus zapach sprawiają, że nie każdy ma ochotę na owe innowacyjne smaki. W sumie wśród takich osób znajdują się również sami Polacy.

Kuchnia polska serwuje także inne podobne dania – flaki – osobiście nie dziwię się, że cudzoziemcy nie chcą tego próbować, bo uważam że flaki nie wyglądają zbytnio smakowicie 😉 ale za to kuszą zapachem! Sama nazwa jednak także nie kusi do smakowania jakże typowej polskiej potrawy. Ale do odważnych świata należy 😉

Wszystko, co kiszone i kwaszone nie jest do końca rozumiane, szczególnie przez zachodnich sąsiadów. Dlatego też ogórki kiszone, kapusta kiszona i inne kiszone smakołyki nie są numerem jeden na liście zagranicznych turystów. Do tego kefir czy zsiadłe mleko – to już kompletnie odpada. Chyba że jest się prawdziwy odkrywcą smaków! A takim powinno się być poznając miejsca i kultury.

Kuchnia polska dla spragnionych wrażeń…!

…i mocnych żołądkach. Kuchnia polska jest jedną z najcięższych kuchni w Europie – dania z mąki, gęste sosy, liczne smażone i pieczone mięsa, ziemniaki, surowe mięsa w postaci tatara, duża ilość tłuszczu … Wymieniać można bez końca. Ale z drugiej strony – naszej kuchni nie można się oprzeć! No kto przejdzie obojętnie wobec naszych wędlin, kiełbas, kaszanek, boczków, pieczeni itp.? Chyba jedynie wegetarianin! Ale cudzoziemców nie dziwią jedynie same potrawy, ale również napoje, które towarzyszą nam podczas posiłków. Najbardziej zaskakujące jest … picie czarnej herbaty. Polacy są podobno narodem, który najczęściej pija tego rodzaju napoje i to do wszystkiego – śniadania, obiady czy kolacje – towarzyszyć nam musi herbata. Z drugiej strony trudno się dziwić – do potraw tłustych najlepiej coś ciepłego. A taka jest właśnie kuchnia polska. Oczywiście najpopularniejszymi napojami są napoje wyskokowe – wódka oraz piwo – one towarzyszą wszelkim imprezom i spotkaniom.

Największym jednak zainteresowaniem pośród potraw kuchni polskiej cieszą się nasze pierogi z rozmaitym farszem! Nic dziwnego, są one przecież najlepsze na świecie! 🙂 Obok pierogów na miano „potraw godnych polecenia” są gołąbki oraz barszcz czerwony z uszkami. Bardzo egzotyczny smak mają wszelkie potrawy z grzybami – zagraniczni turyści twierdzą, że dodają one mięsom wyrazistości, a ich smak zostaje na długo w pamięci. No bo to, co polskie jest najlepsze!

 

Tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kuchnia polska w obiektywie obcokrajowców

  1. Pingback: Potrawy grillowane – odkrywca smaków zaprasza na nowe doznania!

  2. Pingback: Kultura eskimoska, czyli jak zachować się przy eskimoskim stole?

  3. Pingback: Dieta śródziemnomorska - poznaj jej sekret na blogu Odkrywca Smaków!

  4. Pingback: Wszystko o herbacie – poznaj jej prawdziwy sekret

Leave a Reply

Your email address will not be published.