Kuchnia tajska od kuchni i stołu

 

Egzotyczne jedzenie, niecodzienne smaki i zapachy, oryginalne składniki, ale przede wszystkim silne, przeciwstawne sobie smaki. Połączenia słodkiego z ostrym, słonego z kwaśnym – taka jest właśnie kuchnia tajska. Pełna urozmaiconych smaków i intrygujących przeciwieństw. Jednak to nie tyle sama kuchnia, ale także tradycja i kultura wokół jedzenia. Poznajcie egzotykę Tajlandii i odkryjcie jej nowe smaki!

tajska kuchnia 300x200 Kuchnia tajska od kuchni i stołuKuchnia tajska to konglomerat smaków. Zdecydowanie nie jest ona jednorodna, przez to tym bardziej fascynuje. Kształtowała się ona pod wpływami birmańskimi, chińskimi i indyjskimi. Wpływ miały również Laos, Kambodża oraz Malezja. Nigdzie na świecie nie skosztuje się tylu różnorodnych przypraw, często połączonych w jednym daniu.

Główne smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to kuchnia przeciwieństw. Nie jest więc nic dziwnego, gdy zaraz po kwaśnym smaku, poczujemy coś gorzkiego, aby na koniec poczuć smak mleczka kokosowego. Kuchnia Tajlandii kojarzona jest przede wszystkim z dużą liczbą przypraw, gdzie jednym z nich jest imbir, mleczkiem kokosowym, potrawami z kurczakiem, ryżem, limonką oraz trawą cytrynową. Dużo jest także potraw curry i oczywiście nie zabraknie owoców morza. Wszystkie produkty pochodzą z tamtejszych regionów, przez co można powiedzieć, że kuchnia tajska jest typową kuchnią regionalną.

Porządek na co dzień

Tajowie to naród bardzo optymistyczny i przyjaźnie nastawiony do obcokrajowców. Kochają rozmawiać i dobrze się bawić. A także lubią zadawać dziwne dla nas pytania, które dla nich są na porządku dziennym. Na przykład zamiast zapytać „Co słychać?”, zapytają „Ile ważysz?” albo „Czy dzisiaj już coś jadłeś?”. Takie pytania są normalne 😉

Podobnie, jak w wielu kulturach, okazywanie uczuć publicznie nie jest zbyt mile widziane, a najgorsze jest krytykowanie i wyśmiewanie religii – zresztą gdzie nie jest? Do tego nie należy krytykować rodziny królewskiej ani też współbiesiadników zmuszać do przyznania się do jakiejś winy – nawet, gdy robimy to w żartach.

Szanuj hierarchię! Tak jak w innych państwach azjatyckich, podczas posiłków zachowuje się hierarchię. Najważniejsze są najstarsze osoby, które usługują młodsze. Nie tylko ma to miejsce podczas posiłków, ale również w codziennym życiu.

Etykieta przy stole

Miejsce spożywania posiłku często jest udekorowane, szczególnie stół. Fantazyjne kształty wycięte z warzyw i owoców umilają posiłek. Na środku stołu znajduje się duża misa z ryżem, z której każdy może nabrać porcję do swojej miseczki. Ważne jest, aby uczynić to łyżką przygotowaną przez gospodarzy, nie zaś swoimi sztućcami. W Tajlandii spotkać można ponad sto odmian ryżu o różnych kolorach, kształcie, wielkości, konsystencji i smaku. Dlatego też należy przygotować się na to, że to nie będzie taki ryż, jaki my znamy.

Jeść najlepiej łyżką, ale makaron najlepiej pałeczkami, tj. robią to Tajowie. Jedzenie widelcem uważane jest natomiast za prostackie i źle jest odbierane. Jeść powinno się jedynie prawą ręką, bowiem lewa uznawana jest za nieczystą – w niej można trzymać widelec.

Spożywany posiłek powinniśmy nakładać sobie i oczywiście starszym, w niewielkich ilościach. Niekulturalne jest nakładanie wielu potraw naraz. Ważne jest również, aby z konsumpcją zaczekać aż każdy przy stole będzie miął już napełnioną swoją miseczkę.

Czego nie wolno?

  • Nie należy jeść w pośpiechu ani nie przejadać się;
  • Nie można jeść podczas spacerów;
  • Nie można dotykać niczyjej głowy, a więc też podawać niczego nad głową – uznawana jest ona bowiem za najświętszą część ciała;
  • W przeciwieństwie do głowy, stopy są najbrudniejszą częścią, przez co kładzenie nóg na krześle czy poduszce jest zabronione;

Pewne zwyczaje wydawać się mogą dziwne, ale każda kultura jest inna i trzeba o tym pamiętać planując swoje bliższe lub dalsze wojaże.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.