Kuchnia Wielkiej Brytanii

 

Z czym kojarzy się kuchnia Wielkiej Brytanii? Mnie najbardziej z rozgotowanym groszkiem, jajkami na bekonie, puddingiem oraz sosem miętowym serwowanym do mięs. Inaczej mówiąc, z mało atrakcyjnymi kompozycjami smakowymi. Do tego kuchnia angielska jest kuchnią zamkniętą na nowości kulinarne, rozmaite przyprawy czy innowacje na talerzu. Niemniej jednak kryje w sobie wiele niespodzianek. Kuchnia Wielkiej Brytanii to nie tylko herbata z mlekiem o piątej po południu i ciasteczka maślane. W takim razie, co jeszcze?

kuchnia wielkiej brytanii 300x225 Kuchnia Wielkiej BrytaniiTradycja i rytuał na talerzu

Tradycyjna kuchnia Wielkiej Brytanii składa się przede wszystkim z rozmaitych dań mięsnych, podawanych z sosami oraz warzywami. Niezmiennym rytuałem jest słynne „five o’clock”, czyli rytualne picie herbaty z mlekiem i cukrem, podawane z ciasteczkami. Do tego dochodzą „fish with chips” z dodatkiem octu(!), które ponoć najlepsze są wszędzie, za wyjątkiem samej Wielkiej Brytanii…

Osobiście jestem ogromną fanką, miłośniczką i wszystkim innym, jeśli chodzi o kryminały Agathy Christie! 🙂 Prócz samych morderstw i prowadzenia śledztwa, wiele jest o angielskich zwyczajach, co mnie po prostu urzeka! Uwielbiam czytać opisy flegmatycznych rozmów o pogodzie, o siostrach ciotecznych brata, kuzyna ciotki syna – a to wszystko właśnie przy herbatkach i ciasteczkach! Ale to Anglia z początków XX wieku. A jak jest teraz?

Kuchnia Wielkiej Brytanii dzisiaj

Sama kuchnia Wielkiej Brytanii bardzo chce zerwać z dosyć niekorzystnym wizerunkiem kuchni bez wyrazu, smaku, po prostu mdłą. W związku z czym, jednym z pierwszych kroków, było otwarcie się na ekologię i zdrową żywność o wysokiej jakości. Dania mięsne nie tylko zastąpiono, ale dodano do menu potrawy wegetariańskie. Zapewne dużą rolę odegrali angielscy szefowie kuchni, m.in. Gordon Ramsey oraz Jamie Olivier. Cały proces zachodzi powoli, ale w sposób widoczny, jednocześnie zachowując poszanowanie do kuchni tradycyjnej.

Na pewno bardzo duży wpływ na wizerunek kuchni Wielkiej Brytanii ma ludność przybywająca z Azji i Dalekiego Wschodu. Stąd też wiele hinduskich restauracji, kuchni afrykańskiej, czy nawet pakistańskiej. Przykładem może być miejscowość Birmingham. Tutaj najpopularniejszym jedzeniem jest jedzenie w stylu balti – jednogarnkowe potrawy z dodatkami kuchni indyjskiej i innych kuchni azjatyckich. Wywodzi się ona od Pendżabczyków – ludności pochodzenia indoeuropejskiego, przybyłej z Indii i Pakistanu.

Kuchnia brytyjska w czterech odsłonach

Mówiąc o kuchni Wielkiej Brytanii należy podkreślić, że dzieli się ona na cztery regiony: Anglię, Szkocję, Walię oraz Irlandię Północną. Mimo zjednoczenia politycznego Wielkiej Brytanii – każdy region wyodrębniony jest językowo, kulturowo, społecznie, a co za tym idzie, także kulinarnie.

Anglia, a w szczególności Londyn – to mieszanka wpływów z różnych stron świata. Jednocześnie spróbować w nim można także tradycyjnych dań angielskich, takich jak: węgorzy w galarecie, słynnych „fish with chips” z octem, jak i smacznych deserów w postaci apple pie. Natomiast w innych hrabstwach Anglii można odkryć smakołyki regionalne, przyrządzane według starych receptur.

Na przykład hrabstwo Lancshire (zachodna Anglia), występuje pełen przegląd tradycyjnych dań angielskich. Region ten słynie z sera Lancshire – znanego na całym świecie ze swej wysokiej jakości. Z powodów ekonomicznych i praktycznych popularne stały się więc dania, które po włożeniu do pieca rano – były gotowe, gdy rodzina wracała po ciężkim dniu do domu. Jednym z nich jest słynny kociołek Lancshire. Takie danie przygotowuje się w jednym garnku z mięsa, cebuli i ziemniaków. Pycha!

Odmienną kuchnią w przygotowaniach jest kuchnia walijska. Czerpie ona bardzo wiele z bogactw natury. Ciężko się dziwić, patrząc na cudowne walijskie wrzosowiska! 🙂 To idealne miejsce na hodowlę owiec, które stanowią jedną z podstaw pożywienia. Jednym z głównych dań jest cawl – czyli gulasz z jagnięciny, baraniny lub wieprzowiny z dodatkiem porów, marchwi lub innych warzyw. Innym gulaszem z jagnięciny lub baraniny jest scouse. To duszone mięso z marchwią, cebulą, rzepą, a do tego duża ilość ziemniaków.

Irlandia Północna – tam dominują klasyczne składniki. Ze względu na surowość klimatu, jada się tu dość treściwie: mięso, owoce morza, ryby i nabiał. Podobnie jak w Walii, tereny te są idealne do hodowli owiec. Klasyczne śniadanie, czy też irlandzki lunch zwany Ulster Fry – to klasyka tutejszej kuchni. Na talerzu znajdziemy wówczas wszystko, co może być… usmażone: kiełbaski, jajka na bekonie, chleb, ziemniaki lub chleb ziemniaczany, a także wątróbkę, nereczki i grzyby. Staroirlandzki Ulster fry smażony był kiedyś na smalcu, teraz zastępuję się go zdrowszymi tłuszczami. W Irlandii Północnej, podobnie jak w całej kuchni irlandzkiej – na stołach królują ziemniaki. Wśród potraw ziemniaczanych spotkamy colcannon oraz champ. Pierwsze z nich to tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem z dodatkiem szalotek, natomiast do drugiego zamiast szalotek używa się kapusty. Irlandia znana jest także z odmiany sera cheddar wytwarzanego w miejscowości Coleraine.

 

Bookmark the permalink.

3 Responses to Kuchnia Wielkiej Brytanii

  1. Pingback: Najdroższe alkohole świata – na czym polega ich fenomen?

  2. Pingback: Kuchnia irlandzka – magiczny smak i klimat tajemniczej Zielonej Wyspy

  3. Pingback: Niezdrowe połączenia, sprawdź, jakie produkty nie idą ze sobą w parze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.