Kultura eskimoska – zachowanie przy stole u Eskimosów

 

Kultura eskimoska jest bardzo interesującą kulturą świata – jak dla mnie jedną z najciekawszych! A jak zachować się przy stole goszcząc u eskimoskiej rodziny? Jakie potrawy nas czekają w eskimoskiej kuchni? Jakie potrawy i rodzaje dań można spotkać w eskimoskim społeczeństwie? Mam nadzieję że poniższy artykuł nieco przybliży obraz dalekich ludów północy. Zapraszam do lektury!

foka 300x169 Kultura eskimoska   zachowanie przy stole u EskimosówKultura jedzenia u Eskimosów

Jak dla mnie Eskimosi to naród, który zaskakuje. Nie chodzi tylko o ich kulturę, zwyczaje czy tradycje, ale choćby … przemianę materii. Biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne i panujący klimat, Eskimosi żywią się przede wszystkim mięsem i tłuszczem upolowanych zwierząt – fok, niedźwiedzi, morsów oraz ryb. Do tego ich dieta nie obejmuje żadnych owoców ani warzyw – ze względu na ich brak. A przy tym zachowują normalną wagę i budowę ciała. Posiłki, jakie spożywają zawierają dużą ilość witaminy D. Często także piją tran a także krew foki, dzięki czemu rzadko chorują. Ponieważ o ogień w kulturze eskimoskiej dosyć ciężko – na ogół potrawy jadane są surowe, a przed spożyciem konserwowane w soli. Kojarzy mi się to z rekinem na Islandii, z tym że on był nieco inaczej przyrządzany.

Zachowanie przy stole – jak to robią Eskimosi?

Ogólnie słowo Eskimos w kulturze eskimoskiej jest negatywnie odbierane (dosłowne tłumaczenie: „jedzący surowe”, co kojarzone było z ludem dzikim, nieokrzesanym). Zdecydowanie lepszym słowem na określenie arktycznej populacji jest słowo Inuit – oznaczający „ludzie”, „osoba”. Jest to kultura zdecydowanie ceniąca rodzinę i ognisko domowe – domy najczęściej są wielopokoleniowe, dzięki czemu w eskimoskim domu można spotkać i poznać poszczególne generacje. Domem Eskimosów jest igloo, w którym odbywają się wszystkie ważniejsze uroczystości i wydarzenia rodzinne.

Co do samej kultury jedzenia, w eskimoskim domu nie ma typowego stołu – wszelkie potrawy zjadane są na ziemi, przy pomocy rąk. Często jednak zdarza się, że posiłek (skoro i tak jest surowy) zjadany jest w miejscu upolowania zwierzyny – pomaga to utrzymać przepływ krwi i ciepło zwierzęcia. Przywilej pierwszeństwa mają myśliwi, z racji zmęczenia wynikającego z polowania, następnie posiłek dzielony jest na wszystkich domowników. Nie ma sytuacji, że ktoś będzie głodował, a inny naje się do syta. Taka kultura eskimoska – dzielenie się jedzeniem z innymi, którzy nie mieli szczęścia podczas polowania.

W eskimoskiej kuchni

Smaki Eskimosów to przede wszystkim surowe mięso z foki, morsów, wielorybów, mew, niedźwiedzi polarnych i innych zwierząt zamieszkujących Arktykę. Jednak kulturę eskimoską charakteryzują również inne bardzo interesujące potrawy…

Jednym z przysmaków jest gotowany język renifera – sam język bez żuchwy, tatar z morświna – podany jak polski tatar z surowym jajkiem, cebulką, solą i pieprzem. Zupa z foki to kolejne smakowite danie eskimoskiej kultury. Dalej, rosół z edredona (ptaka rodziny kaczkowatych), jajecznica z mewich jaj oraz gotowane niedźwiedzie łapy.

Mówiąc o kulturze eskimoskiej należy podkreślić, że rdzennych Eskimosów jest coraz mniej. Wynika to przede wszystkim ze zmian gospodarczych, a co za tym idzie, kulturowych na Grenlandii, która zaczęła rozwijać się pod wpływem Danii. Obecnie cała Grenlandia przeżywa rozwój kulturowo – obyczajowy, przez co Eskimosów, kojarzących z igloo i futerkach z foki, jest coraz mniejsza liczba.

 

Bookmark the permalink.

2 Responses to Kultura eskimoska – zachowanie przy stole u Eskimosów

  1. Pingback: Kuchnia polska oczami zagranicznych turystów. Co lubią najbardziej?

  2. Pingback: Nietypowe potrawy – Poznaj smaki z różnych części świata

Leave a Reply

Your email address will not be published.