Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji

 

Indie to jeden z najbardziej tajemniczych krajów na świecie, a kultura indyjska, jedna z najbardziej fascynujących kultur. Nic dziwnego, skoro stanowi ona konglomerat kulturowo – religijny, gdzie mieszka około 1,15 mld osób. Planując podróż w rozmaite zakątki Indii, warto zapoznać się z panującymi zasadami, które ułatwić mogą życie i pozwolić skosztować wspaniałej kuchni indyjskiej.

jedzenie indyjskie 300x199 Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji Sama kuchnia indyjska to istna rewia rozmaitych zapachów i kolorów! Podobnie, jak kształtuje się obraz samej kultury indyjskiej, która jest pełna kolorów, co szczególnie widoczne jest w filmach bollywood, tak samo jest z kuchnią. Używa się w niej bogatej mozaiki przypraw, składników oraz rozmaitych zapachów. Warto jednak zauważyć, że samo pojęcie kuchni indyjskiej, nie jest do końca jednoznaczne. Kuchnia indyjska oznacza kuchnię wszystkich regionów. A przecież nawet wyznawcy różnych religii spożywają odmienne potrawy. Wobec tego, pytając, jaka jest kuchnia indyjska, to można dowiedzieć się ogólnie, a nie uzyskać informacji na temat specjałów danego regionu.

Kultura indyjska – zachowanie podczas posiłków

Przygotowywanie posiłków, a dalej, jedzenie ich, to część filozofii w kulturze indyjskiej. Każdy składnik potraw szereguje się do jednej z trzech grup: sattwa, radźas i tamas. Tłumaczone są one jako pierwiastki, które odpowiednio oddziałują na sferę duchową człowieka, jego popędy i umysł. Wobec tego należy spożywać dania z szacunkiem, dbając aby zaspokoić nie tylko żołądek, ale także potrzeby duchowe. Kultura indyjska wymaga specjalnych rytuałów kulinarnych. Jednym z nich jest, aby kucharz przed gotowaniem dań, zażył kąpieli i pracował w czystym ubraniu. Powinien również wyczyścić kuchnię i sprzęt do gotowania przed jego rozpoczęciem. Biesiadnicy zaś powinniśmy umyć ręce przed, jak i po posiłku. Samo jedzenie uważa się tu za dar od boga.

To, co może najbardziej zaskoczyć podczas kosztowania indyjskich potraw to brak sztućców. W Indiach bowiem spożywa się posiłki rękoma. Należy jednak pamiętać o bardzo ważnej – należy jeść jedynie prawą ręką, gdyż lewa uznawana jest za nieczystą. rzeczy – należy jednak pamiętać, że używamy jedynie prawej, bo podobnie jak w Tajlandii lewa uważana jest za nieczystą (używaną do higieny intymnej). Jeśli będziemy jeść w restauracji, można poprosić o sztućce, ale nie jest to koniecznością.

Jedzenie podawane jest na różnej wielkości tacach. Sam rozkład jedzenia związany jest z praktykami religijnymi, które niemal w każdym mieście różnią się od siebie, przez co nie sposób jest opisać wszystkich, niestety. Zazwyczaj na środku znajdują się rożnego rodzaju pieczone chleby czy placki, które pomagają w konsumpcji jedzenia. Tak, jak na przykład w Meksyku pomaga tortilla zamiast widelca. W niektórych rejonach potraw nie podaje się na tacach, a na świeżych liściach bananowca.

Kultura indyjska od kuchni

W trakcie dnia Hindusi spożywają niewielkie dania, raczej są to przekąski. Główny, obfity posiłek konsumowany jest wieczorem, w rodzinnym gronie – podobnie jest w Ameryce Południowej, chociażby w kulturze brazylijskiej. Zasiada się wtedy na podłodze wokół stołu. Na środku ustawiona jest misa z ryżem indyjskim o żółtym zabarwieniu (wynika to z dodania szafranu podczas gotowania). Wokół niej ustawione są mniejsze misy i tace z innymi potrawami. Zazwyczaj są to dwie sałatki, dania mięsne albo rybne, a także sosy i pasty. Każdy samodzielnie nabiera sobie- kolejność nie jest tutaj istotna, także częstować można się do woli icon smile Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji Kultura indyjska podobna jest nieco do kultury tajskiej, najważniejszą częścią ciała jest głowa – uważa się, że jest to siedlisko duszy. Nie wolno więc, podczas posiłków i nie tylko, dotykać niczyjej, w szczególności dziecka, ani wykonywać żadnych ruchów w jej pobliżu.

Sama kuchnia hinduska istnieje już o 7000 lat p.n.e. – od tego czasu powstało wiele tabu kulinarnych, określonych przez religie. Rzadko spotka się miejsce, gdzie można wypić kawę, zje się wołowinę czy grzyby. W restauracji kelner będzie dokładał jedzenia za każdym razem, gdy zobaczy pusty talerz. Także trzeba zdecydowanie podziękować za dalsze dokładki. Znane jest hinduskie powiedzenie, które brzmi „napełnij się w ¾ a ¼ pozostaw dla pana”, warto jest tego przestrzegać – to mały wysiłek, a satysfakcja dla Was i dla gospodarzy, którzy Was goszczą. Nie należy też krytykować serwowanych potraw, może to uczynić jedynie pan domu. My natomiast mamy się tylko delektować, o co nie trudno na pewno nie będzie! icon smile Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji

Kultura indyjska jest bardzo otwarta i radosna. Jednak bardzo łatwo jest urazić hindusów, szczególnie jeśli chodzi o religię. W indyjskim społeczeństwie kobieta ma bardzo niski status społeczny i chociaż nie należymy do ich kultury, lepiej jest przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy chować ramiona, nie eksponować dekoltu oraz zakryć nogi.

Smacznej podróży! icon smile Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji

Bookmark the permalink.

2 Responses to Kultura indyjska – nowa odsłona wschodniej tradycji

  1. Pingback: Odkrywca smaków odkrywa tabu jedzeniowe smaków świata

  2. Pingback: Zostań odkrywcą smaków i poznaj najciekawsze przyprawy świata!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>