Letnie owoce – lato na talerzu

 

Maliny, jagody, śliwki, porzeczki , truskawki … to wspaniałe owoce, które kojarzą się z najlepszą porą roku! Te letnie owoce są nie tylko smaczne i soczyste, ale także zdrowe i baaardzo dobrze wpływające na nasze zdrowie. Trzeba jednak uważać, przede wszystkim gdy ma się cukrzycę, ale nie tylko. Każdy bowiem owoc zawiera w sobie sporo cukru i dlatego we wszystkim trzeba zachować umiar … Tak mówią dietetycy, ale nie ja!

letnie owoce 300x225 Letnie owoce – lato na talerzu Letnie owoce to coś najwspanialszego, co mogło się przytrafić! Uwielbiam maliny i kooocham truskawki!!! Do ciasta, z bitą śmietana, z polewą czekoladową, a także do kurczaków czy racuchów. Pomyślałam, że kilkoma przepisami mogę się podzielić.

Letnie owoce nr 1 – śliwki…

i knedle ze śliwkami!!! 😀

MniaaaaaM! UWIELBIAM! Najbardziej z gulaszem i kapustą na słodko – danie typowo łódzkie.

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg śliwek albo truskawek
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki kostki masła
  • ¼ szklanki cukru

Przygotowanie:

Owoce umyć – śliwki pozbawić pestek i przekroić na pół. Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, odparować resztkę wody i rozgnieść tłuczkiem. Wbić jajka, dodać mąkę oraz sól i masło. Dokładnie wyrobić ciasto i przełożyć na blat oprószony mąką. Bryłę należy podzielić na pół i uformować dwa wałki. Każdy z nich pokroić na plastry o grubości 5 cm. Na dłoni rozpłaszczyć każdy z nich i położyć na środku owoc. Posypać cukrem i skleić w kształt kuli. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podawać z gulaszem wieprzowym i młodą kapustką 🙂

Letnie owoce odsłona druga – jagody

Jak letnie owoce to trzeba powiedzieć o jagodach i .. pierogach! Pierogi z jagodami i słodką śmietanką to smak, jaki kojarzy mi się z dzieciństwa, gdy byłam po raz w Zakopanem z moją mamą. Miałam 10 lat i po prostu oczarowana byłam tak cudownymi widokami .. i jedzeniem 😉 I tam też pierwszy raz jadłam pierogi z jagodami. Nigdzie nie było lepszych!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 150 g jagód
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jagody i twarożek wymieszać. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, wbić jajka i dodać sól oraz oliwę. Mieszając składniki stopniowo dodawać wodę. Delikatnie wyrobić aż będzie jednolita masa. Ciasto dokładnie rozwałkować i za pomocą szklanki zrobić kółka. Dodać farsz i zalepić. Wrzucić do garnka i gotować do miękkości. Polać śmietanką 🙂

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.