Nietypowe potrawy świata – o czym warto wiedzieć planując swoją podróż?

 

Kiedyś myślałam, że ślimak to najpaskudniejsza rzecz, jaką można zjeść. Wtedy nie wiedziałam, jak bardzo się mylę, a moja wyobraźnia kulinarna nie sięgała tak daleko. Dzisiaj jest już nieco inaczej – zdaję sobie sprawę, że ludzie jedzą rozmaite rzeczy, a nietypowe potrawy to nie tylko ślimaki. icon wink Nietypowe potrawy świata – o czym warto wiedzieć planując swoją podróż? Znalazłam kilka interesujących przysmaków z różnych stron świata, które chciałam przedstawić na swoim blogu. Przyznam, że niektóre są strasznie fuj!

nietypowe potrawy 289x300 Nietypowe potrawy świata – o czym warto wiedzieć planując swoją podróż?Nietypowe smaki prosto z natury

Podróżując po świecie napotyka się na rozmaite smaki i specjały danego kraju lub regionu. Warto zapoznać się z nimi przed podróżą, aby na spokojnie poczytać sobie, co dana nazwa potrawy oznacza. Tym bardziej, że tubylcy nie zawsze chcą lub potrafią nam wytłumaczyć, co jemy. Z drugiej strony ciekawość często wygrywa z pewnymi uprzedzeniami i zastanawiamy się, czy konkretny „smakołyk” faktycznie można zjeść? No to smacznego!

W Australii jedną z codziennych przekąsek są larwy, które w smaku podobno przypominają kurczaka. Może nieco obrzydliwe, ale zapewne bogate w białko i bardzo zdrowe! W Azji Południowo – Wschodniej bardzo popularny jest balut – kacze albo kurze jajo, które spożywa się wraz z jeszcze niewyklutym pisklęciem. Specjalnie na kilka dni wystawia się na Słońce, aby bardziej zarodek dojrzał do spożycia. Balut uznaje się za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Najbardziej mnie jednak rozbawił faszerowany wielbłąd. Beduini podobno smakują się w wielbłądzię, który w całości nadziewany jest owcą oraz 20 kurczakami. Mniam!

Top 5 – nietypowe smaki ze świata

Poniżej przedstawiam listę potraw, o których słyszałam lub gdzieś przeczytałam. Kolejność nie jest określona, bo trudno mi było tak naprawdę ją ustalić. Wiem jedno – po napisaniu tego artykułu trudno mi będzie zjeść cokolwiek icon wink Nietypowe potrawy świata – o czym warto wiedzieć planując swoją podróż?

Casu Marzu – „delicja” wywodząca się z Sardynii. Jest to ser, który smakiem przypomina Gorgonzolę. Z tą jednak różnicą, że ser faszeruje się larwami muchy serowej, która to znosi w nim jaja. Dzięki temu ser podlega fermentacji, a pozostawiony na świeżym powietrzu pozwala owadom urosnąć do nawet 15 cm. Sardyńczycy spożywają ser razem z larwami, popijając czerwonym winem.

Jednym z najbardziej ekskluzywnych i najdroższych specjałów świata jest gatunek kawy z południowo – wschodniej Azji, zwany Kopi Luwak. Wytwarzany jest on z ziaren kawy, które wywodzą się z… odchodów zwierzęcia, zwanego luwakiem lub inaczej cywetą. Zwierze to chętnie zajada owoce kakaowca, ale nie trawi jego nasion. Dalszego procesu produkcji można się domyślać.

Kuchnia irlandzka naprawdę zachwyca. Jedną z owych zachwycających potraw jest Oto Haggis, czyli ugotowane w owczym żołądku podroby, tj. serce, płuca oraz wątróbka. Do tego ziemniaki, rzepa oraz irlandzkie piwo i można zacząć ucztę.

Ma ktoś ochotę na kolejne smakołyki? Przedstawiam Escamoles, czyli potrawę z jaj gigantycznych mrówek, zamieszkujących korzenie i liście agawy. Dodawane jest do wielu meksykańskich potraw, a ich smak nadaje ostrości, którą Meksykańczycy tak uwielbiają.

A teraz przenieśmy się w nieco chłodniejsze klimaty – do Islandii. Z racji panującego klimatu i specyfiki kraju, zjada się wiele ryb. Jednym z tamtejszych przysmaków jest mięso rekina, a danie o którym chcę powiedzieć nazywa się Hakarl. W sumie nic w tym nie byłoby dziwnego, gdyby nie fakt, że jest to potrawa ze zgniłego mięsa rekina. Wypatroszonego rekina zakopuje się w ziemi na 2 – 6 miesięcy, a po wykopaniu suszy na słońcu. Dawniej przygotowanie mięsa rozpoczynano od polania mięsa moczem. Ma on bardzo intensywny zapach amoniaku, wobec czego zaleca się zatkanie nosa przed pierwszym kęsem. Uznawany jest przez wielu specjalistów za najbardziej „hardcorowy smak świata”.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Nietypowe potrawy świata – o czym warto wiedzieć planując swoją podróż?

  1. Zdzisław says:

    Fuuuuj! ;)

  2. Pingback: Odkrywcasmakow.plKuchnia francuska – odkryj tajemnice francuskich potraw

  3. Pingback: Kuchnia polska oczami zagranicznych turystów. Co lubią najbardziej?

  4. Pingback: Nietypowe restauracje – jedzenie w nowej, ciekawej odsłonie!

  5. Pingback: Kultura eskimoska, czyli jak zachować się przy eskimoskim stole?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>