Niezdrowe połączenia, czyli kiepskie pary na talerzu

 

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym są niezdrowe połączenia na talerzu? Bo ja w sumie nigdy nie myślałam, czy zdrowa jest kawa z mlekiem, herbata z cytryną czy ogórek z pomidorem i cebulką. Po prostu zawsze było to smaczne i tyle! Nagle wielkie bum na zdrową żywność i analizy, czego z czym nie można łączyć…

niezdrowe laczenia Niezdrowe połączenia, czyli kiepskie pary na talerzu Wszystko zaczęło się, jak gdzieś szumnie ktoś powiedział, że łączenie ogórka z pomidorem sprzyja rozwojowi nowotworów. Od lat jedzono tak samo, ale badania wykazały nowe zagrożenia. Mam do tego pewien dystans, bowiem bardziej wydaje mi się, że ważniejsze jest, jakie jemy produkty – skąd pochodzące, czy są z upraw GMO, jakimi środkami zostały pryskane (czym w ogóle były), niż to, co się z czym łączy. No to zobaczmy te niezdrowe połączenia!

Niezdrowe połączenia – o co w tym chodzi?

Pomidory i zielone ogórki

Jak się wczytałam, to problem nie polega na tym, że chodzi i rozwój chorób, tylko to, że takie połączenie nie daje żadnych wartości organizmowi. W ogórkach zielonych jest asmorbiniaza, która niszczy witaminę C, zawartą w pomidorach. Dlatego też duet ten dla organizmów jest bezwartościowy, ale nadal smaczny i zdrowy! Podobnie ogórków nie powinno łączyć się z natką pietruszki, kapustą i papryką.

Ciasto drożdżowe z herbatą

Ciasto drożdżowe i herbata to jedno z najlepszych połączeń! Ciasto samo w sobie posiada witaminę B1, jednak herbata ogranicza jej wchłanianie. Do tego ogranicza ona wchłanianie żelaza, magnezu czy wapnia. Dlatego zaraz po posiłku nie powinno się pić herbaty – najlepiej zrobić przerwę około godziny.

Herbata z cytryną

Liście herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Na szczęście nie jest on przez nasz organizm przyswajany, chyba że połączymy herbatę z sokiem nz cytryny. Wówczas tworzy się łatwo wchłanialny związek – cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.

Kawa z mlekiem

To przede wszystkim większa ilość kalorii, chociaż mleko 2% nie powinno za bardzo komuś zaszkodzić? Jednak kwasy zawarte w mleku utrudniają trawienie, przez co czujemy się ciężcy i bardziej ospali. Dlatego też takie niezdrowe połączenie nie jest wskazane dla osób, które się odchudzają. Z drugiej strony, kawa z mlekiem odpowiednia jest dla osób cierpiących na wrzody i nadkwasotę żołądka.

Pomidor z białym serem

W pomidorze zawarte są kwasy organiczne, które niestety nie współgrają z wapniem zawartym w twarożkach. To z kolei powodować może stany zapalne stawów, gdyż tworzą się nierozpuszczalne kryształki.  Jeśli od czasu do czasu skusimy się na kanapkę z serem i pomidorem nic się nie stanie. Jednak dla dobra naszych stawów lepiej, żeby nie był to stały element diety.

 

Bookmark the permalink.

3 Responses to Niezdrowe połączenia, czyli kiepskie pary na talerzu

  1. Pingback: Knedliczki, polevki, oplatky i inne smaki – kuchnia czeska zaprasza!

  2. Pingback: Kuchnia irlandzka – magiczny smak i klimat tajemniczej Zielonej Wyspy

  3. Pingback: Foodpairing – sztuka łączenia potraw i nadania im smaku

Leave a Reply

Your email address will not be published.