Pomidory – właściwości, wpływ na zdrowie, ciekawe przepisy

 

Pomidory – ich właściwości i wyjątkowość. Niegdyś uznawane były za niejadalne, a wręcz trujące. A dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich większości potraw. Ja, osobiście kocham je całym żołądkiem i nie wyobrażam sobie bez nich dnia! Pomidory – mają właściwości zdrowotne – głównie działają przeciwnowotworowo i zawierają wiele potasu. Jednak przede wszystkim są składnikami nieskończonej ilości potraw z różnych kuchni świata. Zapraszam na pomidorową ucztę!

pomidory 300x200 Pomidory – właściwości, wpływ na zdrowie, ciekawe przepisy Pomidory, właściwości odżywcze

Wpis o pomidorach nie będzie obiektywny, bowiem po prostu KOCHAM POMIDORY i wszystko, co pomidorowe, za wyjątkiem soku pomidorowego (fuj!). Mają one niesamowite właściwości odżywcze – wpływają na układ kostny, ze względu na dużą ilość wapnia i magnezu, wzmacniają odporność, zawierają dużo witaminy C, a także pozytywnie wpływają na układ moczowy – idealne dla osób z problemami z pęcherzem. Dodatkowo dobrze wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Nic tylko jeść w każdej ilości! Tym bardziej, że zawierają małą ilość kalorii – tak dla odchudzających 😉

Pomidory – rewolucja w Europie

Pomidory wywodzą się z Ameryki Południowej, a dokładnie z Peru, gdzie uprawiane były przez tamtejszych Indian. Do Europy trafiły w XV wieku, dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Jednak nie ciszyły się one żadną popularnością w kuchni. Krzewy pomidorowe stosowane były głównie jako ozdoba do rabatek. Przełomu kulinarnego dokonali oczywiście Włosi, którzy nazwali nabyte warzywa „pomodoro”, czyli złote jabłka. Jednak na Włoszech się skończyło aż do rewolucji przemysłowej, podczas której rozwinął się szybki transport. Wtedy pomidory zaczęły docierać w dalsze części Europu oraz świata. W Polsce pomidory pojawiły się późno, bowiem w XIX wieku, ale tak naprawdę popularno0śc zyskały dopiero w wieku XX. A dzisiaj? Ciężko sobie wyobrazić życie bez zupy pomidorowej albo chociaż sosu pomidorowego do klopsików albo gołąbków.

Pomidory, właściwości kuchenne

Pomidory są moim ulubionym składnikiem do wszelkiego rodzaju potraw. Nie umiem sobie wyobrazić nawet kanapki bez pomidora! Ale ma on o wiele bardziej zaawansowane zastosowanie niż tylko kanapka 😉

Pierwsze zastosowanie pomidora miało miejsce w kuchni włoskiej, przy znanej na całym świecie Marghericie – oryginalnej włoskiej pizzy. Stanowiły one podstawowy składnik, obok bazylii i sera mozzarella. Do tego pomidory były głównym składnikiem sosu pomidorowego – oryginalna receptura sosu to duszone pomidory, przetarte przez sito i doprawione cukrem oraz ziołami.

Po rewolucji przemysłowej pomidory nabrały większego znaczenia. Wtedy też powstały pierwsze zupy pomidorowe – a wynaleziona została ona przez Polaków! Zresztą, zupa pomidorowa ma swoje oficjalne święto – 10 maja 😉 W Europie zjada się ją z kluskami, w Azji z ryżem, a w Afryce z baobabem.

Dzisiaj natomiast pomidory to jeden z najważniejszych kuchennych składników. Gulasz, bigos, makarony, sosy … pomidory górą! 🙂

 

 

Bookmark the permalink.

2 Responses to Pomidory – właściwości, wpływ na zdrowie, ciekawe przepisy

  1. Pingback: Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka - Odkrywca smaków

  2. Pingback: Zostań odkrywcą smaków i poznaj najciekawsze przyprawy świata!

Leave a Reply

Your email address will not be published.