Potrawy na upały – najlepsze przepisy

 

Lato zawitało do nas nie tylko wcześniej niż w kalendarzu się zapowiadało, ale również z przytupem. W takie dni, jak teraz, nie chce nam się za bardzo jeść, a już tym bardziej przesiadywać w kuchni nad parującymi garnkami i gorącymi patelniami. Jednak nasz organizm, niezależnie od pory roku, potrzebuje tych samych wartości i składników odżywczych. Tylko, jak mu je dostarczyć, gdy marzymy tylko o lodach i zimnych napojach? Dla miłośników kuchni znajdą się specjalne potrawy na upały.

potrawy na upaly 300x199 Potrawy na upały – najlepsze przepisyJeśli mam wybierać, to zdecydowanie wolę lato niż zimę, chociaż takie pogody, jak mamy teraz, nie wywołują entuzjazmu. Najchętniej zaszyłabym się nad morzem, na hamaku i popijała zimne koktajle. Są one bardzo pożywne i zdrowie, jednak nie można z nimi za bardzo przesadzać, gdyż owoce zawierają dużo cukru, a on sprzyja tyciu i cukrzycy. Ale na taki jeden dziennie możemy sobie pozwolić 😉 Co potrzebujemy?

Składniki:
• duży jogurt naturalny
• 1 banan
• 20 dag truskawek
• kilka kostek lodu

Wszystko do miksera i pyszny koktajl gotowy! Oczywiście jogurt można zastąpić lodami śmietankowymi, ale wolałam wersję light, by lodami cieszyć się później 😉

Niestety, same owoce to nie wszystko. Potrawy na upały dla mnie muszą być także mięsne. Musi być jakiś konkret. I mam! Pyszne letnie piersi z indyka! Pychota! Będzie trochę smażenia, ale warto 🙂 Poza tym to jest bardzo szybkie danie, więc nie trzeba się męczyć nad kuchnią.

Letnie piersi z indyka z warzywami

Składniki:
• garść świeżego oregano i tymianku (zamiast tymianku może pietruszka)
• piersi z indyka – ilość zależna od apetytu i ilości gości
• 1 jajko
• trochę bułki tartej
• cukinia
• papryka żółta i czerwona
• pomidor

Zioła siekamy i mieszamy na talerzu z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i łyżką bułki tartej. Piersi z indyka myjemy i kroimy. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w ziołach i na patelnię. Na drugiej patelni smażymy na oliwie pokrojoną cukinię, papryki i pomidora. Można doprawić do smaku ziołami, ale przede wszystkim sól i pieprz. Do tego można ugotować lub upiec ziemniaki. Wiem, że potrawy na upały powinny być mało smażone, ale ot jest naprawdę lekkie i pyszne jedzenie, a przede wszystkim bardzo szybkie!

Bookmark the permalink.

One Response to Potrawy na upały – najlepsze przepisy

  1. Pingback: Knedliczki, polevki, oplatky i inne smaki – kuchnia czeska zaprasza!

Leave a Reply

Your email address will not be published.