Przyprawy świata – poznaj historię najciekawszych ziół

 

Używamy ich codziennie, w mniejszym lub większym stopniu. Uwielbiamy je za to, że są tak różne i wyjątkowe w swoim smaku. Odkrywamy ich możliwości każdego dnia, gdyż za każdym razem do czegoś innego można je wykorzystać. Podkreślą smak każdej potrawie i dodadzą jej wyrazistości. Przyprawy świata, bo o nich mowa – skąd przybyły i jak długo są z nami?

przyprawy 300x209 Przyprawy świata – poznaj historię najciekawszych ziółWschodnie klimaty przypraw świata

Bazylia – choć kojarzy się głównie z kuchnią włoską, a więc europejską, wywodzi się z Azji. W Europie znana od XII wieku, a w Polsce od XVI-XVII – stosowana na początku w lecznictwie, gdyż olejek z jej liści ma działania bakteriobójcze. Sama w sobie działa rozkurczowo i pomaga w trawieniu. Jest to roślina typowo hodowlana w pomieszczeniach, jednoroczna. Szczególnie ceniona jest w kuchni włoskiej oraz francuskiej.

Kardamon pochodzi z Azji, ale obecnie uprawia się go również w Ameryce Środkowej. Ma delikatny korzenny aromat, z wyrazistą cytrusową nutą. Idealny do ostrych, jak i słodkich potraw. Świetnie nadaje się do przyprawiania kawy, dań z drobiu oraz ryb. Przy okazji jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata, która poprawia apetyt.

Jego smak znany jest chyba każdego, ale nie każdy za nim przepada. W moim przypadku musiało minąć 26 lat, bym zasmakowała go szczególnie w szarlotce. A mowa o cynamonie. Kora cynamonowa stosowana była już w IV wieku p.n.e. w Chinach oraz Indiach. W średniowieczu przybył do Europy i zadomowił się już na dobre –wykorzystany był do doprawiania mięs oraz sosów, a także w celach leczniczych w walce z biegunkami, przeziębieniem oraz nudnościami. Sam cynamonowiec rośnie w Indonezji, Indiach, Wietnamie, Sri Lance, Brazylii oraz w Egipcie.

Europejskie klimaty przypraw świata

Tymianek jest rośliną uprawianą pierwotnie w krajach śródziemnomorskich – w Grecji dodawano go do napojów chłodzących. Jego rozpowszechnienie po Europie zawdzięczamy benedyktynom, którzy szczególnie upodobali sobie ową przyprawę świata. Tymianek charakterystyczny jest dla kuchni francuskiej – najczęściej dodawany jest do sosów, zup, różnego rodzaju mięs i ryb. Ma także zastosowanie lecznicze – Francuzi uważają, że wino tymiankowe to idealne lekarstwo na choroby płuc, głowy, wątroby czy nerek.

Majeranek – przyprawa świata znana i doceniana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Roślina ma specyficzny zapach, a smak korzenny i lekko szczypiący. To jedna z najbardziej popularnych przypraw w kuchni słowackiej. Zastosowanie przyprawy jest bardzo szerokie – zupy, potrawy z grzybami, mięsa, sosy, makarony – dania z tymiankiem można wyliczać bez końca!

Na końcu może oregano, które pochodzi z Europy i ze Środkowego Wschodu. Jest jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych, bowiem już w czasach Hipokratesa i Arystotelesa stosowane było, jako ziele odtruwające organizm i wykrztuśne. Stosowane jest tym roślinę do przyprawiania niektórych alkoholów – w tym wódek, wermutów i likierów. Wchodzi też w skład kosmetyków. Jest np. składnikiem płynów do kąpieli i do płukania ust. Oregano jest bardzo znaną przyprawą w Polsce. Stosuje się je w potrawach z pomidorami, pizzach, sałatkach, sosach. Przyprawę uważa się również za jedną z podstawowych w kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Przyprawy świata – poznaj historię najciekawszych ziół

  1. Pingback: Egipskie potrawy – poznaj kulturę jedzenia w Egipcie i posmakuj świata

  2. Pingback: Pomidory - właściwości, wpływ na zdrowie, ciekawe przepisy

  3. Pingback: Kuchnia karaibska - poznaj jej prawdziwe oblicze na Odkrywca smakow.pl

  4. Pingback: Kultura indyjska - poznaj podstawowe zasady jedzenia posiłków

Leave a Reply

Your email address will not be published.