Świąteczne ciasteczka

 

Hohoho! Wesołych Świąt! 🙂

A przy okazji na blogu przedstawiam swój pierwszy przepis – świąteczne ciasteczka – kruche, aromatyczne i po prostu pyszne!

Jeśli chodzi o sam przepis, to podobnie, jak z innymi wszystko robi się “na oko”, zachowując odpowiednie proporcje. Dla mnie najważniejsze jest, aby składniki wszelkich potraw były dobrej jakości, czyli w przypadku ciastek – jajka prosto od kury, a mąka oraz cukier dobrej jakości.

 

 

Składniki:

ok. 2 szklanek mąki (+ trzeba liczyć na posypywanie stolnicy mąką, aby ciasto nie przywierało podczas wałkowania)

ok. 200 g masła twardego, czyli tego prawdziwego ok. 82%

1 jajko

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego (czyt. wanilinowego)

1 szklanka cukru – zależy kto jak słodkie lubi. Ja np. dałam 0,5 szklaki, bo robię słodkie polewy z lukry i dodaję kolorowe dekoracje cukrowe. I najlepiej cukier trzcinowy, np. Diamant.

Do polewy:

1 białko

cukier puder – też z cukru trzcinowego Diamant

Przygotowanie:

Świąteczne ciasteczka robi się na rozmaite sposoby, a ile ludzi, tyle przepisów. Ja całe ciasto wyrabiam ręcznie, bez mikserów i trzepaczek.

Najpierw sypię na stolnicę produkty sypkie – mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do tego wbijam jajko i zaczynam kroić ciasto. Dodaję po kawałku masła, a na koniec cukier. Później wałkuję na blacie, aby ciasto były średnicy ok/ 5 mm i wyrabiam ciasteczka na różne wzorki.

Piec partiami na papierze do pieczenia – ok. 15 min w 200 stopniach C albo 20 min. przy 170 stopniach.

Po ostygnięciu, aby ciasteczka były jeszcze bardziej świąteczne, ozdabiam lukrowymi pisakami oraz lukrem (białko pomieszane ze 100 g trzcinowego cukru pudru).

Przy okazji życzę Wszystkim Czytelnikom, przyszłym, byłym i obecnym, wesołych i wspaniałych Świąt, pełnych ciepła, cudownej rodzinnej atmosfery oraz samych pyszności! 🙂

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.