Trendy na talerzu – jak i co jeść, by być modnym?

 

Trendy modowe nie tylko królują na wybiegu, ale również swoje miejsce mają w kuchni! Trendy na talerzu to jedna z form stylingu, gdzie ważne jest nie tylko, co jemy, ale również w jakiej formie. Ważne są aspekty wizualne – jak podane są potrawy, czym je jemy i w jaki sposób są udekorowane. Poznajcie najnowsze trendy jedzeniowe!

Gotowanie samo w sobimodne jedzenie 300x199 Trendy na talerzu – jak i co jeść, by być modnym?e, stało się w ostatnich czasach bardzo modne. W wyniku licznych programów telewizyjnych i szeroko pojętej kultury masowej, nastąpił istny „bum” na kulinarne blogi, programy telewizyjne, a co za tym idzie, na zdrowe odżywianie. Wobec tego można powiedzieć, że jednym z takich trendów jest samo gotowanie zdrowych potraw.

Bądź trendy i jedz zdrowo!

Nietrudno jest zauważyć, że ostatnio modne jest zdrowe jedzenie. Zdrowe, czyli jakie? Przede wszystkim lekkie, dużo jest brokułów, brukselkę, owoców i innej zielenizny. Nie podchodzę do tego sceptycznie, tylko po prostu czasem myślę, że co dużo to raczej niezdrowo;) Gdzie tu miejsce na smażone mięcho, ziemniaki pieczone (chyba, że polane jogurtem light!), pieczone żeberka?? 😛

Wielu z nas lubi jednak nowości, a obecne media pozwoliły nam się otworzyć na nowe smaki. To, co kiedyś wydawało nam się najlepsze, teraz odchodzi do lamusa. Mimo że uwielbiamy naszą polską kuchnię, to coraz częściej sięgamy po kuchnie egzotyczne. Kuchnia japońska miała już swoje 5 minut, a na jej miejsce trafia kuchnia z dużą ilością świeżych ziół, przypraw, bogata w tropikalne owoce, a jednocześnie trzymająca się tradycyjnych przepisów, bliskim naszym, europejskim. Nadal ceniona jest sobie kuchnia azjatycka, ale przede wszystkim chińska. Moim zdaniem wynika to przede wszystkim z niskiej ceny i sycących posiłków.

Trendy na talerzu i sposób serwowania potraw

W restauracjach spotkać można coraz więcej fikuśnych i nietypowych sposobów podawania potraw. Nie chodzi tutaj jedynie o główne dania obiadowe, ale również o przystawki czy sałatki, a nawet zupy. Osobiście bardzo wdzięczna jestem restauracjom za dekorowanie potraw octem balsamicznym. Przyznam, że bardzo zastanawiał mnie jego smak, bo wyglądał jak czekolada (miał też taką konsystencję), ale w smaku był kwaskowy. Już myślałam, że polewę czekoladową doprawiają kwaskiem cytrynowym 😉 I teraz sama go wykorzystuję w celach dekoracyjnych i doprawiania potraw!

Co jest jeszcze super? To, że szefowie kuchni z najnormalniejszych warzyw, tj, kalafior, buraczki czy marchewka, tworzą niesamowite kompozycje smakowe! Od teraz warzywa wcale nie muszą być nudne, a ich obecność na talerzu wręcz obowiązkowa! Z pozoru banalne składniki grają rolę główną! Pamiętam, jak byłam w jednej z łódzkich restauracji, chyba to było TiTi, i tam podali mi puree z selera i kalafiora. Nigdy bym tak tego nie zjadła, bo bym po prostu na to nie wpadła 😉

Moim zdaniem moda jest zdrowa! Może nie lubię samego zjawiska, gdy coś jest modne, bo kojarzy mi się to z bezmyślną masą, która sądzi, że sama na to wpadła, i absolutnie nie podlega żadnym wpływom, co niestety nie jest prawdą. Ale samo otwarcie na nowe smaki, próbowanie nowych potraw, odkrywanie i smakowanie nieznanego – to jest super! 🙂

 

Tagged , . Bookmark the permalink.