Wszystko o herbacie, co chcielibyście wiedzieć, a nie macie gdzie spytać

 

Herbata to napój znany na całym świecie,. Zielona, czerwona, czarna, niebieska, żółta, biała – kolorów i smaków mnóstwo, a co za tym idzie, jej zastosowań. Warto dowiedzieć się wszystko o herbacie, gdyż kryje ona wiele tajemnic, sekretów, a przede wszystkim historię. To kwintesencja dalekich krajów i egzotyki, której teraz możemy smakować, na co dzień.

herbata 300x300 Wszystko o herbacie, co chcielibyście wiedzieć, a nie macie gdzie spytać Wszystko o herbacie i jej historii

Herbata jest najpopularniejszym trunkiem w naszej kulturze. Osobiście ciężko mi sobie wyobrazić poranek bez ciepłej herbaty, a już na pewno obiad! Pamiętam, jak któregoś roku byłam w Bułgarii i do obiadu podawali nam sok albo wodę. Od razu brzuch mnie rozbolał, bo nie było herbatki 😛

Jak mówi legenda, kiedy cesarz Chin przypadkowo zaparzył napar z liści herbaty – zachwycił się smakiem i aromatem tego napoju. Jeśli wierzyć tej opowieści, to ten znakomity napój był znany na długo przed naszą erą.

Wędrówka herbaty na Stary Kontynent rozpoczęła się w XVII wieku za sprawą Holendrów. Następnie rozprzestrzeniła się ona na inne europejskie państwa: Włochy, Francję, Portugalię i Niemcy. W Anglii herbata na dobre przyjęła się dzięki żonie króla Karola II. Stamtąd przybyła ona do Polski, co miało miejsce w drugiej połowie XVII wieku. Jednak na początku herbata przeznaczona była dla wyższych sfer, co zmieniło się w XIX wieku. Od kiedy każdy mógł delektować się jej smakiem i aromatem.

Wszystko o herbacie i jej smaku

Tak naprawdę to ile liści na krzewie herbacianym, tyle dzisiaj rodzajów tego napoju. Każdy bowiem liść ma inny smak, a więc ich połączenie za każdym razem stanowi nowe nuty smakowe. Wyszczególnić można kilka znanych rodzajów. Najpopularniejsza jest czarna herbata, zielona herbata też jest chętnie spożywana, bo dobrze znane są jej właściwości lecznicze. Tak samo jest z herbatą czerwoną oraz Pu-Ehr, które także są często zaparzane ze względu na dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje też biały napar, który jest rozpoznawalny i już dawno zyskał uznanie herbacianych smakoszy, dzięki szlachetnemu i delikatnemu smakowi herbaty zaparzanej z młodych pączków.

Co kraj, to obyczaj

Warto wiedzieć wszystko o herbacie, jak to wygląda w innych kulturach. W wielu bowiem kulturach herbata jest czczona i wielbiona, a także stanowi element licznych rytuałów.  W ojczyźnie herbaty, pije się głównie herbaty zielone i aromatyzowane. Interesujące jest to, że w restauracji herbata rozpoczyna i kończy posiłek. A każdy w swoim domu i biurze posiada odpowiednik imbryczka – haiwan (miseczka z przykrywką).

Mówiąc o herbacie nie można zapomnieć kraju typu five o’clock! 🙂 Filiżanka mocnej herbaty z mlekiem i maślanymi ciastkami – to uroki klasycznej Anglii. I to nie tylko o 5 popołudniu, ale jest początkiem i zakończeniem każdego dnia.

Japonia to kolejny kraj zafascynowany herbacianym trunkiem. Tutaj też ogromną popularnością cieszą się szkoły herbaciane, gdzie nauczyć można się sztuki zaparzania herbaty, dopasowania jej do konkretnych dań a sposobu jej podawania. W Japonii, podobnie jak Anglii, herbata często jest łączona herbata z mlekiem. Taką też można spróbować w Indiach, z dodatkiem przypraw.

Irlandia słynie z największego światowego spożycia herbaty. Irlandczycy nadal kultywują swój rytuał zaparzania herbaty, mimo coraz większej popularności zaparzania z ekspresowych torebek.

W krajach muzułmańskich, na przykład w Maroko, rytuał zaparzania herbaty należy do mężczyzny. Imbryk, z którego nalewa herbatę, posiada długi dzióbek, aby można było lać płyn z większej wysokości. Dzięki temu na powierzchni herbaty powstaje warstwa delikatnej pianki.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.