Sposób na lato – zupy owocowe!

 

Zupy owocowe – czy ktoś jeszcze o nich pamięta? Kiedyś jadane były przez całe rodziny i stanowiły jedne z kluczowych aspektów lata i domowych obiadów. A takie nazwy, jak ślinianka czy wiślanka – czy ktoś jeszcze o nich pamięta? Zupy owocowe były fenomenem za czasów moich dziadków oraz rodziców. Trochę z sentymentu kilka przepisów dzisiaj przedstawiam.

Osobiście nie cierpię, nie znoszę i w ogóle fuuuj jeśli chodzi o zupy owocowe! Nigdy nie rozumiałam, jak moja babcia może się nimi tak zajadać. Ugotowane owoce z mąką – blee! Jednak kilka jej przepisów wy

zupa owocowa Sposób na lato   zupy owocowe!

daje mi się interesujący, nie tyle dla mnie, co dla innych, wiec oto i one 😉

Zupy owoce w różnym wydaniu

Zupy owocowe można robić z owoców świeżych – surowych, gotowanych lub z przetworów. Dawniej gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych również podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, groszek ptysiowy, a nawet łazanki.

 

 

Bananowy krem

Składniki:

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka
  • 2 banany
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • kurkuma
  • cynamon
  • odrobina wanilii

Przygotowanie: Mleko oraz mleko kokosowe zagotować z cynamonem, kurkumą i cukrem. Dodać banany i sok z pomarańczy. Zagęścić kaszą manną, chwilę pogotować. Zmiksować, przelać na talerz, posypać cynamonem i wanilią.

Truskawkowy kisiel

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 l wody
  • 1 kisiel truskawkowy
  • cukier do smaku
  • owoce do przybrania

Przygotowanie: Truskawki ugotować w osłodzonej wodzie. Kisiel rozrobić z małą ilością zimnej wody. Wlać kisiel do ugotowanych owoców ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Podawać z dowolnymi owocami. Smakuje na zimno i na ciepło.

Maliny z miodem

Składniki:

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g miodu akacjowego

Przygotowanie: W rondelku stopić miód, a następnie dodać maliny (odkładając kilka). Doprowadzić do wrzenia i mieszać przez 5 min. Przecedzić, dodać bazylię i maliny w całości. Przechowywać 2 godziny w lodówce.

Przepisy znalezione na stronie uroda i zdrowie.

Bookmark the permalink.

One Response to Sposób na lato – zupy owocowe!

  1. Pingback: Letnie owoce na talerzu – poznaj nowe smaki na każdy dzień co innego.

Leave a Reply

Your email address will not be published.